Overslaan en naar de inhoud gaan

"Relatie tussen politie en media is verstoord"

Uit het onderzoeksrapport 'Politie en Media. Feiten, Fictie en Imagopolitiek', blijkt dat de relatie tussen politie en media verstoord is.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De verstoorde relatie komt tot uiting in een sterk gegroeid gebrek aan vertrouwen over en weer. Het heeft een vergaande juridificering van de contacten tot gevolg gehad en ook een afnemende structurele en gedegen aandacht bij de media voor de politie, het OM en de rechterlijke macht. Bij de politie (en ook het OM) staan voorlichting en communicatie steeds meer in het teken van 'imagopolitiek'. In samenhang daarmee zijn de reguliere voorlichting en public relations sterk geprofessionaliseerd en gedigitaliseerd, en voor wat betreft het OM ook gecentraliseerd.

related partner content for mobile comes here

Boemerangeffecten
Hiertegenover staat de ontwikkeling van de versplintering van 'de media', en ook het afnemende aantal gespecialiseerde politie- en rechtbankverslaggevers. Dit betekent minder structurele media-aandacht voor politie, OM en rechterlijke macht, minder dan in een mondige en democratische rechtsstaat noodzakelijk mag worden geacht.

Deze ontwikkelingen tezamen hebben bijgedragen aan het ontstaan van een tijdperk waarin 'crises' en mediaspektakels elkaar steeds sneller opvolgen. De bij vlagen buitensporige media-aandacht voor bepaalde zaken kan beschouwd worden als een van de boemerangeffecten van de huidige dominantie door politie (en OM) over de journalistiek in de reguliere persvoorlichting.

Dit zijn enkele uitkomsten van een studie in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap naar de complexe relatie tussen politie en media en de veranderingen die zich daarin hebben voltrokken.
De studie is uitgevoerd door prof.dr. Henri Beunders van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en prof.mr.dr. Erwin Muller van de Universiteit van Leiden.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in