Overslaan en naar de inhoud gaan

Emoji: De digi-taal van de toekomst?

In een online wereld waarin visuele content steeds meer de overhand krijgt, ontwikkelen emoji zich in rap tempo tot het dialect van het…
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

door Bart Delwig

related partner content for mobile comes here

Vertaling (plaatje hierboven):

“Hallo,

Ik schrijf vandaag over emoji als taal.

Woorden worden vaak vervangen door emoji.

Emoji als taal is universeel.”

Het begin

Bedenker van de emoji is Shigetaka Kurita, een werknemer van het Japanse telecombedrijf Docomo. Om de communicatie van het bedrijf onderscheidend te maken en meer aan te spreken bij de jongere generatie, voegde hij simpele afbeeldingen toe die waren geïnspireerd op zowel manga als kanji (Japanse tekens). Emoji is Japans voor plaatje (e) en teken (moji). Gesproken Japans is gevuld met lagen van betekenis die niet makkelijk zijn over te brengen in schrift. Emoji waren de ideale uitvinding om meer context te geven.

Ze werden een wereldwijd succes toen Apple (in 2011) en Android (in 2013) een emoji-keyboard toevoegden aan hun smartphones. Sindsdien gaat het hard met de vrolijke symbolen. Een emoji is uitgeroepen tot . Er is iemand opgepakt wegens . En deze zomer krijgen de geliefde plaatjes zelfs een .

Ook de cijfers liegen er niet om. 92% van de mensen die online communiceren, gebruiken emoji en één derde doet dit dagelijks. Op Instagram bevat van de berichten een emoji.

Een nieuwe taal

Het gebruik van emoji neemt zulke grote vormen aan dat sommigen zelfs spreken van . Daar is iets voor te zeggen. Emoji vervangen online slang, woorden en zelfs hele zinnen. Iedere keer dat we :-) gebruiken, besparen we een ‘hahaha’ of een ‘ROFLOL’. En emoji verrijken onze taal. Albert Mehrabian, hoogleraar psychologie aan de UCLA, introduceerde in 1971 de 7% regel. Deze houdt in dat communicatie slechts 7% verbaal en 93% non-verbaal is. Het gaat niet alleen om wát je zegt, maar vooral hóé je iets zegt. Om online misverstanden te voorkomen, zijn emoji een perfect hulpmiddel. Ze zorgen voor tone-of-voice in een omgeving zonder tone of voice. 

Door de taalbarrière

Emoji bieden ook uitkomst voor andere problemen. De wereld wordt steeds kleiner en emoji zijn de volgende stap in (digitale) communicatie. Marcel Denasi stelt in zijn boek The Semiotics of Emoji (2016) dat emoji ons helpen concreter te communiceren met mensen “van een andere culturele en taalkundige afkomst.”

testte dit door taalkundestudenten met elkaar te laten communiceren via emoji. probeert problemen van reizigers op te lossen met speciale kleding, waarmee je via emoji kan communiceren met iemand die jouw taal niet spreekt.

Maar hoe zit het met symbolen die in andere culturen verschillende betekenissen hebben? Het ok-symbool wordt in het Westen gebruikt om goedkeuring uit te drukken. In Brazilië betekent het iets als “”. Kan dit veranderen door emoji? Deze emoji is wereldwijd zo populair – hij staat op de twaalfde positie in de – dat één universele betekenis niet ver weg lijkt.

In de kinderschoenen

Emoji zijn de . Maar het is nog geen taal. Daarvoor staat het nog teveel in de kinderschoenen. Emoji zijn volgens  een pidgintaal. Een pidgin is een primitieve uitingsvorm die uit noodzaak ontstaat tussen twee bevolkingen zonder gemeenschappelijke taal. “Pidgin basically comprises nouns and verbs strung together.”

Emoji doen hetzelfde. Ze kennen geen werkwoorden. En iets in verleden- of toekomende tijd uitleggen zonder hulp van woorden, is onbegonnen werk.

Emoji zijn spraak zonder geluid, taal zonder grammatica. Betekenis en identificatie lijken belangrijker te zijn dan regels en structuur. De mogelijkheid om emoji een huidskleur te geven was een enorme ontwikkeling. Naarmate het gebruik van emoji toeneemt, willen we ons zelf er steeds beter mee uiten. Een integratie met Snapchats Bitmoji – waarmee je een persoonlijke sticker kan maken – lijkt een logische volgende stap.

Misschien zullen emoji nooit volledig aan de definitie van ‘taal’ voldoen. Ze zullen het bestaande schrift niet vervangen, laat staan . Maar in een online wereld waarin visuele content steeds meer de overhand krijgt, ontwikkelen emoji zich : een nieuwe digi-taal. 

Bart Delwig is Digital Content Producer bij Social Inc

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in