Overslaan en naar de inhoud gaan

Inmiddels werk ik met ChatGPT alsof het een fijne collega is

Samen schrijven met AI? Ja joh. Vier adviezen om het goed werkend te krijgen.
De Muppet-versies van Chantal Deen (l) en haar hond Snoop Dogg
De Muppet-versies van Chantal Deen (l) en haar hond Snoop Dogg
De Muppet-versies van Chantal Deen (l) en haar hond Snoop Dogg
De Muppet-versies van Chantal Deen (l) en haar hond Snoop Dogg

Eerst gebruikte ik AI, jij dus, mijn lieve digitale vriend, voor vragen als: hebben pinguïns knieën? (ja) of hoeveel seconden zitten er in een maand? (veel). Gewoon, de soort vragen die je om drie uur ’s nachts stelt als je niet kunt slapen.

Maar inmiddels werk ik met ChatGPT alsof het een collega is. Niet eentje die de koffiebonen niet bijvult of de laatste banaan uit de kantoor-fruitmand pakt, maar wel iemand die me helpt bij het schrijven.

Eerst was ik communicatieadviseur, nu werk ik als Sales & Business Development Manager in de verzekeringswereld - maar schrijven blijf ik gewoon doen. De mix zorgt ervoor dat ik nog steeds dagelijks met woorden stuntel, puzzel of pingpong.
En geloof het of niet: AI blijkt daarin een verrassend en verfrissende sparringpartner. Zelfs op de dagen dat ik eerder polissen verkoop dan punchlines.

Tenminste… als je een beetje normaal tegen ‘m doet.

Zoals je ook een barista niet afsnauwt als je een dubbele soja latte zonder schuim wil, hoef je ook tegen ChatGPT niet te roepen alsof je een chagrijnige Babyboomer bent die geen idee heeft hoe je een grappige caption maakt. ‘Maak grappige Insta-caption. Nu!’ werkt minder lekker dan: ‘Kun je een sarcastische caption maken, zoals ik die zou maken als ik mezelf in de spiegel zie en me realiseer dat ik al 30 jaar geen technologie begrijp?’ Je ziet het verschil.

En ja, dan krijg je ineens wél een caption waar je om moet gniffelen. Omdat je ChatGPT iets gaf om mee te werken. Context. Toon. Doel. Alsof je niet tegen een automaat praat, maar tegen een goed geïnformeerde copywriter met een vleug sociale angst.

Wat werkt dus wél?
1. Wees duidelijk - Nee, ‘maak een tekst’ is geen briefing. Vertel wat je wil. Wat voor toon. Voor welk platform. Voor wie. Ik zeg ook niet tegen een kapper: ‘Doe maar wat.’ Dan krijg je een pony en spijt.
2. Wees beleefd - Niet omdat ChatGPT gevoelens heeft (al zou dat een fantastische Black Mirror-aflevering zijn), maar omdat jij dan helderder nadenkt. Een goed geformuleerde vraag levert een goed geformuleerd antwoord op. Logisch.
3. Laat ruimte voor nuance - Soms zeg je: ‘Maak het luchtig, maar niet te luchtig. Serieus, maar wel met een knipoog.’ Dan weet AI waar je heen wil. En dan krijg je een tekst die voelt alsof ’ie uit jouw hoofd komt. Alleen dan zonder de stress van een deadline.
4. Vraag om herschrijven - Ja, dat mag gewoon. ‘Kan het iets minder cringe?’ Of: ‘Maak dit alsof het geschreven is door iemand met zelfspot en een hekel aan buzzwoorden.’ Graag zelfs.

En ja, ik weet het tegenwoordig verandert elke boomer zichzelf of zijn huisdier via AI in een muppet met knalroze wangen en een scheve glimlach. Leuk voor op Facebook. Maar geloof me: je kunt ook gewoon samen schrijven met AI, zonder meteen in een pop van Jim Henson te veranderen.

En als schrijver?

Ik gebruik ChatGPT om te sparren, ideeën te laten ontstaan en om mijn teksten korter en toch scherper te maken. Soms gooi ik er iets in waar ik zelf nog even doorheen moet ademen – te veel emotie, te veel woorden – en zonder dat het mijn verhaal uitholt, weet hij het terug te brengen tot de kern. Dat verrast me elke keer weer. Net als het feit dat hij mijn toon snapt. Mijn humor deelt. En dat-ie onthoudt wie ik ben. Zelfs gratis. (Wat een vent.)

Maar laten we duidelijk zijn: hij leert je niet schrijven.
Daar moet je zelf voor aan de bak. Met uren maken, schrappen, afwijzingen incasseren, en die eeuwige innerlijke criticus die vraagt of het wel goed genoeg is.

Maar als je eenmaal weet wat je wil zeggen, dan staat hij klaar. Met suggesties, structuur, scherpte. Hij is geen schrijver. Jij bent de schrijver.
Hij is de sparringpartner die nooit pauze vraagt.

Want uiteindelijk draait communicatie om meer dan alleen maar een mooi verhaal. Het gaat om actie. Om iemand zover krijgen om niet alleen te luisteren, maar ook te kopen. En geloof me, als je denkt dat je met wat vage modewoorden je product in iemands winkelmand krijgt, dan heb je het mis.

Communicatie gaat niet over hoe je overkomt, maar over wat je bereikt.

En daar komt AI in beeld: als een partner die niet alleen ideeën aandraagt, maar helpt jouw boodschap zo scherp te krijgen dat je klant denkt: ‘Ja, dit is het. Ik wil dit.’

Geen muppet, geen flauwekul. Gewoon duidelijk, effectief, en met een vleugje humor want die maakt alles beter. Ook je verkoopcijfers

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in