
Wat nou als je eens niet begint bij wát je wil communiceren, maar echt gaat kijken hoe mensen keuzes maken? Precies die vraag stelden drs. Joyce Croonen en drs. Liza Luesink zich 15 jaar geleden – toen gedragswetenschap nog nauwelijks voet aan de grond had in communicatie en beleid. Wat volgde was een eigenzinnige aanpak bij de Belastingdienst, de oprichting van een van de eerste gedragsbureaus van Nederland, en honderden interventies die lieten zien dat gedragskennis geen nice-to-have is, maar essentieel voor echte verandering.
Impact maken dus. Maar hoe dan?
Croonen en Luesink hebben binnen hun bedrijf één regel: blijf logisch nadenken. Ze kunnen er niet tegen “dat je doet wat je altijd deed, omdat het nou eenmaal ooit zo is bedacht”. En daarin zijn ze soms ongeduldig. “Verandering vereist dat je soms tegen het systeem aanschopt en creatief kunt denken.” En daar zijn ze goed in. De ‘duwtjes’ lopen uiteen van een gedragsstrategie voor overheidscampagnes (zoals de SAN-genomineerde Betaal Later Kater), nudging in supermarkten, tot de herinrichting van openbare ruimtes. “Ze zijn altijd gebaseerd op gedragspsychologie en worden creatief vertaald naar slimme interventies,” vertelt Luesink.
“Verandering vereist dat je soms tegen het systeem aanschopt en creatief kunt denken.”
Gevraagd naar het geheim van het succesvolle gedragsbureau, is Croonen duidelijk: “we combineren het beste van twee werelden: gedragswetenschap én creativiteit.” Een combinatie die je misschien niet meteen met elkaar associeert, maar juist die creatieve insteek is essentieel om mensen echt te raken – en om oplossingen te vinden die wérken. Want zonder verbeeldingskracht geen gedragsverandering.
Gedrag veranderen? Vergeet de logica – en begin bij het automatische
In een wereld waarin consumenten bewuster willen eten, duurzamer willen leven en gezondere keuzes willen maken, worstelen bedrijven hoe ze daar mee om moeten gaan. Neem bijvoorbeeld HEMA, Albert Heijn of Heineken: allemaal staan ze voor grote uitdagingen waarbij menselijk gedrag de sleutel is. Hoe zorg je ervoor dat klanten vaker kiezen voor duurzamere producten? Hoe help je consumenten om gezondere gewoonten aan te nemen? En hoe stimuleer je verantwoord alcoholgebruik zonder te betuttelen?
“Als je mensen echt in beweging wil krijgen, moet je snappen waar de frictie zit – en daar het duwtje geven.”
Croonen en Luesink weten het antwoord. "Te vaak wordt gedragsverandering gezien als een marketingvraagstuk of simpelweg een kwestie van communicatie. Maar als je echt impact wilt maken, moet je rekening houden met hoe mensen onbewust keuzes maken," zegt Luesink. “Gedrag is namelijk verrassend irrationeel,” aldus Croonen. “Juist daarom is het voorspelbaar. Mensen kiezen op basis van gewoonte, gemak of wat anderen doen.”
Daar ligt de kracht van gedragswetenschap: door de omgeving én de boodschap slim aan te passen, maak je het gewenste gedrag aantrekkelijker, makkelijker of vanzelfsprekender. “Als je mensen echt in beweging wil krijgen, moet je snappen waar de frictie zit – en daar het duwtje geven.”
Mijlpalen vieren en impact maken met het Duwtje Event
Na 15 jaar impact maken met gedragsverandering is het tijd om deze mijlpaal te vieren. Daarom organiseert Duwtje op 15 mei een dag die volledig draait om gedragsverandering: het Duwtje Event. Met verrassende cases, creatieve formats en inspirerende sprekers laten we zien hoe je met kleine aanpassingen een groot verschil kunt maken. Luesink: “En dan niet op een saaie, corporate manier hè! Op de Duwtje-manier: prikkelend, praktisch en met lef.”
Ben jij communicatieprofessional, marketeer of beleidsmaker? Dan wil je dit niet missen. Er zijn nog een paar plekken – claim jouw ticket via event.duwtje.com
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee