Bostheater wil niet kappen
Kap het Bostheater niet. Dat is de licht activistische boodschap van het hoofdstedelijke Bostheater dat er -zoals het er nu naar uitziet- binnenkort moet kappen. Om dat te voorkomen heeft het theater in samenwerking met reclamebureau Dawn een outdoorcampagne gelanceerd.
'Er dreigt een kaalslag in het culturele landschap. Door het korten op subsidies zal ons theater, zoals vele andere gezelschappen en podia, ermee moeten kappen. We landden hiermee onder de zaaglijn', aldus het openluchttheater, dat volgend jaar zijn veertigjarig bestaan zou vieren.
Maar het theater kan nog gered worden met subsidie van de gemeente Amsterdam. Om hier aandacht voor te vragen is de campagne gelanceerd met de boodschap 'Kap het Bostheater niet'. De slogan wordt onder de aandacht gebracht in 'drie tinten groen' en een op hout geïnspireerde letter. Ook zijn er slogans als '40 jaar cultuur kap je niet zomaar' en 'Kappen nou'.
Dawn: 'Met beperkte tijd en middelen heb je maar één optie: opvallen. Gelukkig is een noodsituatie een vruchtbare bodem voor creativiteit. Voor een culturele plek die met uitsterven bedreigd wordt, komen wij namelijk meteen in actie. Nu de gemeente nog.'
De campagne wordt uitgerold via diverse outdoorkanalen verspreid over Amsterdam en daarnaast op social media. Ook is er een actiepagina waar mensen kunnen delen waarom het Bostheater moet blijven.
De depositogarantie: niet sexy, wel humor
De Nederlandsche Bank lanceert een campagne rondom de zogeheten depositogarantie: een regeling die inhoudt dat wanneer je bank failliet gaat, je je geld tot 100.000 euro binnen zeven werkdagen terugkrijgt.
De campagne is ontwikkeld door reclamebureau Roorda, dat het account na een pitch kreeg toebedeeld.
'Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het depositogarantiestelsel. Onrust rond een bank zou daardoor tot een 'bank-run' kunnen leiden, waardoor de betreffende bank daadwerkelijk in de problemen zou kunnen komen. De campagne heeft dan ook als doel om meer mensen over deze garantie te informeren', aldus De Nederlandsche Bank.
Uit eigen onderzoek van de bank blijkt dat bekendheid met de depositogarantie het laagst is onder mensen tussen de 18 en 34 jaar (43%) en vrouwen (48%).
De campagne luistert naar het thema 'Als je bank omvalt, blijft je geld overeind'. Roorda: 'Voor een ingewikkeld concept als depositogarantie is het belangrijk om niet te complex te communiceren. In de pay-off maken we daarom bewust gebruik van beeldspraak. Door woorden als 'omvallen' en 'overeind blijven' blijft de boodschap beter hangen.'
'Depositogarantie is bovendien niet het meest sexy onderwerp, en mensen staan nou eenmaal niet te popelen om een informatieve video helemaal af te kijken. Daarom hebben we de humor opgezocht. We verbeelden de onrust die bij veel mensen leeft, door uit te gaan van een worst-case-scenario. Paniek is daarbij onnodig; want als je bank omvalt, blijft je geld overeind', aldus Roorda.
De campagne wordt op televisie en via online kanalen uitgerold.
Credits:
Opdrachtgever: De Nederlandsche Bank
Verantwoordelijk bij opdrachtgever: Robert Meulenbroek en Olav Scholten
Bureau: Roorda Reclamebureau
Creatief directeur: Joeri Jansen
Creatie: Donald Nolet, Eva Koffeman & Willemijn Besteman
Strategie: Floor Busch
Account: Anne van der Meulen
Agency producer: Marcel Ossendrijver
Regisseur: Kevin Boitelle (Kxrxt)
Executive producer: Allen Grygierczyk (Kxrxt)
Producer: Lino Kempees
DOP: Rutger Storm
First Ad: Pieter Veenhof
Production designer: Desiree Brands
Art Director: Floor van der Knol
Key Grip: Roy van den Vlekkert
Gaffer: Gerard Stam
Styling: Esmee Croqué
Locatie management: Akki Nelissen
Set sound: Lykle Tuinstra
Grip: Antoine Petiet
Focus puller: Robert Jaap de Lange
Visagie: Evalotte Oosterop
Data/VTR: Tommy Both
Offline edit: Kevin Boitelle
Grading: Erik Verhulst
Computer graphics: Ouassim Echarradi (The Compound)
Compositing: Koen van Someren Greve en Tim van Paassen
(The Compound)
Versioning: Bruno Verhaar (The Compound)
Soundmix en muziekproductie: Feike de Wit (Soundcircus)
Media: Kinesso
Join for Joy: 'Dit is maandverband'
Kranten, sokken of bladeren gebruiken tijdens je menstruatie. Klinkt onwerkelijk, maar voor veel tienermeisjes uit de plattelandsgebieden in Oost-Afrika is het vaak de realiteit.
De gevolgen zijn infecties en onderwijsachterstanden, die vaak leiden tot vroegtijdig schoolverlaten. En dit vergroot weer de kans op tienerzwangerschappen, uithuwelijking en financiële afhankelijkheid.
Het is de reden dat de stichting Join for Joy samen communicatiebureau Gardeners de campagne 'Dit is maandverband' heeft uitgebracht. Doel is om aandacht te vragen voor 'de negatieve impact van menstruatiearmoede' met beelden waarop een sok, een pagina uit een notitieblok en een blad van een plant zijn te zien.
De campagne wordt uitgerold via outdoor, print en social media. Join for Joy roept mensen op om een zogeheten menstruatiecup te doneren. Door eenmalig tien euro te doneren, wordt een meisje tien jaar lang zonder onderbrekingen geholpen naar school te gaan.
Join for Joy, opgericht in 2011, zet zich in voor goed onderwijs, gendergelijkheid en de fysieke en mentale gezondheid van kinderen in rurale gebieden van Oost-Afrika. Door middel van onder meer sport- en spelactiviteiten motiveert de stichting kinderen om naar school te komen en op school te blijven.
Genieten in een ander licht
De telefoon: veel mensen staan ermee op en gaan ermee naar bed, en daarmee ook het bijbehorende felle kunstlicht. Maar hoe fijn onze telefoon ook is, eigenlijk weten we dat licht niet altijd het beste voor ons is. Zeker niet in de avond.
Dat is althans het inzicht van Bolsius, producent van kaarsen. In de nieuwe campagne brengt het bedrijf het thema 'genieten in een ander licht' voor de bühne. 'Ervaar de avond wat vaker in het zachte, warme en natuurlijke licht van onze kaarsen. Want af en toe kiezen voor een avond in het mooie kaarslicht van Bolsius helpt om te ontspannen en tot jezelf te komen', aldus Bolsius zelf.
De campagne is bedacht en ontwikkeld door reclamebureau Fitzroy, dat recent de pitch van Bolsius heeft gewonnen. De campagne wort uitgerold op televisie, online video en de winkelvloer.
Beter slapen en een beter leven
Beter Bed heeft zijn nieuwe merkconcept 'Bed, Beter Bed' gelanceerd. Met de campagne wil de zogeheten slaapspecialist een verband leggen tussen 'beter slapen en een beter leven'. De boodschap luidt dan ook: je leven wordt beter als je slaapt in een Beter Bed.
De campagne komt uit de koker van DDB Retail (onderdeel van DDB Amsterdam), het nieuwe reclamebureau van Beter Bed. Een pitch in september dit jaar ging hieraan vooraf. Welke andere bureaus aan de pitch meededen, is niet bekend. De samenwerking met Joe Public, sinds 2021 het reclamebureau van Beter Bed, is hiermee beëindigd.
Met 'beter' in de naam vindt Beter Bed naar eigen zeggen dat het in campagne ook moeten laten zien wat er dan beter kan. De campagne toont het verschil dat consumenten kunnen ervaren wanneer ze slapen op een bed van Beter Bed. In de eerste commercial worden drie personages gevolgd die, zodra ze in een bed van Beter Bed slapen, direct vrolijker en energieker wakker worden. Het verhaal eindigt bij het laatste personage in de winkel, waar een slaapexpert klaarstaat voor advies.
De campagne (productie: Hazazah) wordt op televisie en via online kanalen uitgerold.