De afgelopen weken zijn er op Instagram massaal door AI gemaakte portretten geplaatst. Stop €3,99 in de Lensa AI-app en er rollen een aantal door artificial intelligence gemaakte portretten uit.
Leuk en onschuldig zou je zeggen, maar dat valt vies tegen.
Jezelf verwezenlijkt zien worden als ruimtegod, mytisch figuur of advocaat is natuurlijk ontzettend leuk, maar graphic-designers en freelance-kunstenaars zijn niet blij met de populariteit van de kunstmatige portretten.
Dat zit zo: Lensa AI maakt, om je portretten te maken, gebruik van een enorme online database genaamd Laion. De portretten worden vervolgens gemaakt door AI ‘Stable Diffusion’. Dit programma wordt getraind met de afbeeldingen uit de Laion-database, maar deze zijn met weinig discretie uit alle hoeken van het internet gehaald. Hier zitten dus vaak ook afbeeldingen met copyright tussen.
Verschillende digitale artists hebben hun werk teruggevonden in de Laion-database en zien het als diefstal dat hun werk zonder toestemming wordt gebruikt.
Naast deze controverse is er ook nog het privacydebat rondom de app. Een Twitteraar vat het mooi samen in dit draadje:
Als bedrijf of merk kun je er ook over nadenken om op deze trend in te springen, maar het is goed om je dan eerst af te vragen of je het eens bent met de ethiek en controversie die rondom de app en AI-kunst speelt. Ook zijn de privacy-debacles goed om in je achterhoofd te houden als je eigen foto’s of werk in de app wilt uploaden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!