Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Marketeer weet weinig over search marketing’

Search marketing heeft een belangrijke plek in de marketingmix, zegt 71% van de marketeers die deelnamen aan de ‘DM Barometer: Search…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dit vertaalt zich in het budget voor search marketing, dat bij opdrachtgevers gemiddeld 26% van het digitaal marketingbudget is. Opvallend genoeg zegt de marketeer het kennisniveau van search marketing onvoldoende te vinden.

related partner content for mobile comes here

Opvallende uitkomst is ook dat de Google webmaster-tools door 40% van de opdrachtgevers niet wordt gebruikt. De ‘DM Barometer: Search marketing’ is een initiatief van DDMA, NIMA, Online Marketing Group en Tijdschrift voor Marketing. Het onderzoek en rapport zijn een vervolg op een eerdere editie uit 2012.

Budget voor search marketing
Naast het feit dat ruim een kwart van het digitale marketingbudget naar ‘search’ gaat, wijst het onderzoek ook uit dat het budget een stijgende lijn kent; in november 2012 heeft de DM Barometer het thema search marketing eerder onder de loep genomen. Toen gaf gemiddeld 54% van de opdrachtgevers en 75% van de bureaus aan dat het budget voor search marketing in 2013 zou stijgen. Ook nu geeft 36% van de opdrachtgevers en 54% van de bureaus aan dat het budget in 2014 is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.  
 

Kennisniveau onder de maat
Het valt op dat marketeers het kennisniveau van search marketing bij de gemiddelde marketeer een onvoldoende geven. 58% vindt het kennisniveau matig of zelfs zwak. &;Het is een grote verrassing dat het kennisniveau over search een duidelijke onvoldoende krijgt. Search is een belangrijk kanaal in de marketingmix en, vooral in Nederland, zeer volwassen geworden. Mogelijk onderschat de marketeer zichzelf en anders is het een uitdaging voor een ieder om meer kennis op te doen. De DDMA Commissie Search zet zich al langere tijd in om kennis te verspreiden via bijvoorbeeld praktische clinics, gastcolleges, het Friends of Search congres en de Search Vraagbaak. En blijkbaar is deze kennisdeling hard nodig&;, aldus Jeffrey Bleijendaal, Ematters.


Gebruik van Google features
Aan de marketeers is ook gevraagd in hoeverre zij Google features gebruiken in hun search marketing activiteiten, zoals bijvoorbeeld webmaster-tools, Google+ en Google AdWords. De Google webmaster-tools worden door 60% van de opdrachtgevers gebruikt. Dit betekent dat 40% dit niet gebruikt. Google+ wordt door 35% van de opdrachtgevers toegepast. En qua Google AdWords mogelijkheden gebruiken organisaties vooral search campagnes (76%) en display advertising (67%). Jan Dirkzwager, SDIM: &;Aangezien Google Analytics het meest gebruikte systeem is, blijft het vreemd dat maar liefst 40% van de opdrachtgevers aangeeft de data niet te gebruiken. Zeker ook gezien het feit dat organic keyword-data niet meer beschikbaar is in Google Analytics. Er is voor Google, de DDMA Commissie Search en de bureaus klaarblijkelijk nog veel aan kennisverspreiding te doen.&;

Andere opvallende cijfers
In de DM Barometer zijn ook een aantal stellingen aan de marketeer voorgelegd:

  • 66% van de marketeers is het niet eens met de stelling ‘SEO stopt met bestaan en gaat over naar contentmarketing’.
  • Linkbuilding is een ‘must’ voor het behalen van goede SEO-resultaten, vindt 70% van de marketeers.
  • 82% van de marketeers is tevreden over Google AdWords.
  • 2 op de 3 marketeers is het eens met de stelling ‘Search zonder branding is een losing game’.

Rapport downloaden
Het volledige rapport en bijbehorende infographic is te downloaden via de DDMA Kennisbank. In het rapport staan alle resultaten en quotes weergegeven. Wilt u de volgende keer ook meedoen, meld u zich dan aan. Respondenten van de DM Barometer ontvangen het volledige onderzoeksrapport per e-mail.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in