Overslaan en naar de inhoud gaan

Klink gaat kopers internetpillen waarschuwen

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil graag weten wie er medicijnen via internet bestellen. Met de resultaten van een bescheiden…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een grootschalige campagne die volgend jaar moet worden gehouden. Internet zal daarbij centraal staan. Wie bepaalde zoektermen ingeeft, krijgt een waarschuwing op het scherm en praktijkvoorbeelden met de ernstige gevaren. Dat heeft de minister vrijdag jl. via een van zijn topambtenaren, betrokken bij het medicijnbeleid, laten weten. Volgens VWS-ambtenaar Hugo Hurts was de in Den Haag gehouden bijeenkomst over vervalste medicijnen de eerste die in Nederland over dit onderwerp is gehouden.
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond is het zeer eenvoudig vast te stellen dat veel via het net bestelde pillen zijn vervalst. “De sites zagen er professioneel uit maar wat werd afgeleverd helemaal niet,' aldus onderzoeker Cynthia Vogeler.

related partner content for mobile comes here

Volgens David Shore, een vroegere politieman die zijn speurneus nu inzet voor het farmaceutische bedrijf Pfizer, wordt er werldwijd 75 miljard dollar per jaar aan vervalste medicijnen verdiend. Waarschijnlijk is Viagra, het bekendste medicijn van de werkgever van Shore, de meest nagemaakte pil. Opsporingsdiensten geven de jacht op neppillen niet al te veel prioriteit. De pakkans voor criminelen is laag, de winsten bijzonder hoog.

In de meeste landen komen vervalsers van medicijnen er met een lichte straf van af. Dat komt omdat het vooral wordt gezien als een economisch delict, zegt Hans Hogerzeil van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De productie wordt vergeleken met namaak van een T-shirt of een horloge. Hogerzeil wil meer oog voor gezondheidsrisico's. Ook in de EU-landen is de wetgeving nog niet op orde, stelt hij. De WHO registreerde vorig jaar 1500 gevallen van medicijnvervalsing. Dat was 20 procent meer dan in 2006. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in