Overslaan en naar de inhoud gaan

Netto mediabestedingen in 2009: -12,4 pct

De netto mediabestedingen zijn vorig jaar met 12,4 pct gedaald tot ruim 4,9 miljard euro.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Onder invloed van de economische crisis hadden alle mediumtypen te maken met afnemende advertentie-inkomsten. Alleen internet noteerde nog een kleine groei. De printmedia werden het hardst getroffen. Dit blijkt uit het Jaarrapport Netto Mediabestedingen 2009 dat Nielsen binnenkort publiceert.

related partner content for mobile comes here

Als enige mediumtype zag internet de netto mediabestedingen toenemen: +1,9 pct. Die groei is echter fors lager dan in 2007 en 2008, toen de toename nog respectievelijk 29,7 en 9,7 pct bedroeg. Binnen internet bleven de bestedingen aan display advertising op hetzelfde niveau als vorig jaar, bij de overige vormen was er sprake van een stijging: search +2,5 pct, classifieds +1,7 pct en overig (o.a. email, mobile en ingame advertising) +4,2 pct.

De grootste daling van de netto mediabestedingen vond met 20,4 pct plaats bij de printmedia. De bestedingen aan dagbladen namen af met 24,4 pct. Vergeleken met de andere printmedia was de daling van 10,5 pct binnen h-a-h-bladen/nieuwsbladen relatief klein en in ieder geval onder het marktgemiddelde. De grootste daling vond plaats bij publiekstijdschriften met -25,7 pct. De netto mediabestedingen aan vak- en managementbladen namen af met 23,4 pct.

De netto mediabestedingen aan televisie daalden met 8,7 pct. Na de eerste drie kwartalen van 2009 waren de bestedingen bijna 12 pct lager, maar dankzij een relatief sterk laatste kwartaal kwamen de bestedingen uiteindelijk over heel 2009 gemeten 8,7 pct lager uit. In 2008 deed zich een tegengestelde ontwikkeling voor. Door een zeer slecht laatste kwartaal daalde de groei van ongeveer 5 pct in de eerste drie kwartalen uiteindelijk tot een plus van 0,5 pct over heel 2008.

Radio had duidelijk meer te lijden onder crisis en sloot 2009 af met een daling van bijna 16 pct. De bestedingen aan bioscoop bleven op hetzelfde niveau als 2008 dankzij een ijzersterk slot van het jaar toen een aantal kassuccessen in de Nederlandse bioscopen draaiden. De netto mediabestedingen aan out of home daalden met 9,4 pct. De bestedingen aan abri’s, de grootste categorie binnen dit mediumtype, namen af met 5,3 pct. Bij billboards bedroeg de daling 18 pct en bij vervoer 44,6 pct. Alleen de categorie overig (o.a. masten) nam toe: +5,6 pct.

Ook bij sponsoring namen de bestedingen het afgelopen jaar af (-8,6 pct). De grootste categorie, sport, moest met bijna 10 pct minder genoegen nemen. De grootste teruggang vond plaats binnen de categorieën kunst (-11,1 pct) en muziek en entertainment (-17,6 pct). De bestedingen aan vak- en publieksbeurzen tenslotte namen af met 12,5 pct.

Voor het berekenen van de bestedingscijfers wordt jaarlijks een enquête uitgezet onder media-exploitanten in Nederland, waarin gevraagd wordt een opgave te doen van de netto advertentie-inkomsten over het afgelopen jaar. Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de markt wordt het basismateriaal daar waar nodig gewogen en geëxtrapoleerd. De netto mediabestedingen in 2009 en de vergelijking van deze bestedingen met die van 2008 zijn gebaseerd op de volgende mediumtypen: dagbladen, h-a-h-bladen / nieuwsbladen, publiekstijdschriften, vak- en managementbladen, televisie, radio, bioscoop, internet, out of home, sponsoring en vak- en publieksbeurzen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in