Overslaan en naar de inhoud gaan

Met data zitten redacties op goud, het kost alleen tijd om het te delven

Van data analyseren voor factchecking tot en met het algoritme van NOS dat zelf nieuwsberichten schrijft over de verkiezingen.
data
data

Data is het nieuwe goud, roepen trendwatchers al jaren. Data zetten de media-industrie op zijn kop. Er gaan functies verdwijnen en nieuwe bijkomen. Data bieden tal van mogelijkheden om impact te creëren en relevanter te zijn voor het publiek. Daarom zetten veel mediabedrijven hierop in en schieten datatools als paddenstoelen uit de grond.

related partner content for mobile comes here

Factchecking

Ook voor nieuwsmakers bieden datatools tal van mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor factchecking. Neem het onderzoekscollectief Bellingcat dat met datatools misdadigers weet op te sporen over de hele wereld. Met een vrijgegeven foto lokaliseerden ze de dader van een aanslag in China door op Google Streetview avonden lang het gebouw op de foto te zoeken.

Met data nieuwe verhalen vertellen

Data bieden ook aanleiding tot mooie verhalen. Het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV bijvoorbeeld vertaalt cijfers in visuele verhalen. Ze onderzoeken data en maken complexe ideeën (die je met het blote oog niet ziet) visueel aantrekkelijk voor het grote publiek.

Overigens kun je algoritmes zo programmeren dat ze zelf nieuwsberichten maken. NOS experimenteerde hiermee bij de afgelopen verkiezingen. Hun algoritme schreef voor iedere gemeente een artikel over de verkiezingsuitslag. Een primeur voor Nederland, maar elders in de wereld wordt hier al meer gebruik van gemaakt.

Impact monitoren

Daarnaast bieden data je inzicht in hoe verhalen presteren. Wanneer worden artikelen goed gelezen? Welk kanaal zorgt voor bereik? Wanneer moet een artikel extra in de etalage om meer lezers te bereiken? Interessante informatie voor redacties. SmartOcto (gebruikt o.a. door De persgroep, SBS en ANP) biedt deze inzichten in een overzichtelijk dashboard. De regionale omroepen innoveren op dit gebied in Regiolab – en plotten data (artikelen, gebruikers) op een kaart om te monitoren of ze binnen hun regio alle gemeenten bedienen.

De mogelijkheden van data zijn eindeloos. Je zit op bergen goud, maar het kost tijd om het te delven. En niet iedereen heeft zoals de mensen van Bellingcat de tijd  om een avond te grasduinen op Google Streetview. Of de resources en skills van een Pointer om verhalen uit de data te halen. Journalisten en redacties staan vaak zo onder (tijds)druk dat het lastig is om tips van datadashboards of lessen uit monitoring tools in je dagelijks werk te implementeren.

Technologie onderdeel van de organisatie

De sleutel tot succes is gebruiksvriendelijkheid. Het mag niet te veel tijd kosten en moet geen extra handelingen vragen (zoals een extra login). Tijdswinst is het doel en de technologie moet op een slimme manier onderdeel zijn van de organisatie. Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat alle hierboven genoemde voorbeelden te veel tijd vragen. Integendeel!

SmartOcto heeft talloze plug-ins waarmee je notificaties van het dashboard krijgt in tools die je toch al gebruikt, zoals je e-mail of in Slack. Regiolab gebruikt naast hun datakaart ook een tool om koppen te A/B-testen. Een journalist kan binnen 1 minuut twee koppen bedenken en het systeem toetst zelf onder de eerste lezers welke kop meer clicks oplevert.

NOS investeerde een paar dagen om het algoritme te schrijven dat de nieuwsberichten rondom de verkiezingsuitslag maakte, maar dit algoritme is in de toekomst makkelijk voor andere verkiezingen in te zetten. De makers van Pointer zijn experts als het gaat om het visualiseren van data, maar met toegankelijke tools van bijvoorbeeld Google News Lab (zoals Data GIF Maker en Flourish) kun je in korte tijd mooie datavisualisaties maken. En als het gaat om factchecking tenslotte, dan biedt een tool als Trustthesource uitkomst. Binnen een paar minuten kun je een foto of tweet laten analyseren en geeft de tool een betrouwbaarheidsscore.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in