Google en Apple lanceren software voor corona-app, hoe werkt die?
Techbedrijven Apple en Google hebben afgelopen week een update uitgebracht voor iOS en Android waarmee de technologie voor het gebruik van corona-apps beschikbaar wordt gemaakt. Dat hebben beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring laten weten.
Het is geen kant-en-klare corona-app, maar een ondersteuning voor zo'n app waarmee gebruikers anoniem worden gewaarschuwd als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus. De bedrijven benadrukken dat apps die de technologie gebruiken, moeten worden gebouwd door gezondheidsautoriteiten.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
Spotta
Hoe werkt de software precies? Apple en Google maken gebruik van bluetooth om contactmomenten te registreren. Smartphones zenden continu een bluetoothsignaal uit. In dat signaal zit een unieke code. Telefoons ontvangen de code van telefoons die in de buurt zijn en slaan deze op. Zo moet er uiteindelijk een logboek ontstaan.
Als een gebruiker besmet is, kan diegene zelf de keuze maken om de diagnose te melden. Als dat gebeurt, dan krijgen de eigenaren van telefoons die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon een notificatie. Of iemand een melding krijgt, hangt onder meer af van de afstand en de duur van het contact. Hoe dat precies wordt afgesteld, wordt per land bepaald.
Volgens de techbedrijven biedt bluetooth mogelijkheden die de privacy en het vertrouwen in de apps beter kunnen waarborgen. Zo registreert bluetooth alleen dat er mogelijk contact heeft plaatsgevonden, maar niet wáár dat gebeurde (wat wel het geval is bij locatietracking). Het unieke nummer dat via het bluetoothsignaal verstuurd wordt, verandert elke tien tot twintig minuten, zodat die code niet te herleiden is naar specifieke personen.
Apps die gebruikmaken van locatiegegevens, krijgen geen toegang tot de software. Daarnaast mogen de apps alleen worden gebruikt voor het coronavirus en bijvoorbeeld niet voor advertentiedoeleinden, eisen Google en Apple. Gebruikers moeten expliciet aangeven dat ze de technologie willen inschakelen. Die is overigens op ieder moment weer uit te schakelen.
Lees ook: Eerste versie corona-app wordt eind mei op beperkte schaal getest
Zeker 22 landen en meerdere Amerikaanse staten willen de technologie gebruiken, waaronder Nederland. Eerder werd al een testversie uitgebracht. De bedrijven besloten naar eigen zeggen een systeem voor het traceren van contacten te bouwen omdat regeringen hadden geprobeerd hun eigen apps te bouwen, maar dat ze voor hulp bij Apple en Google aanklopten.
(ANP/Adformatie)
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid