'Fit met apps en wearables'
Gonny van der Zwaag (mede-oprichter van iCulture) heeft vorige week het boek ‘Fit met apps & wearables’ en de bijbehorende website fithacking.nl gelanceerd. Het boek gaat over hoe je met apps en wearables slimmer fit kunt worden en je sportprestaties beter meetbaar kan maken. Het boek is vanaf vandaag in de boekhandel en de iBookstore.
MobileMarketing.nl stelde Gonny 5 vragen:
Er wordt veel gepraat over wearables, maar hoe groot is de markt in Nederland?
De potentiële markt bestaat uit de bijna 17 miljoen Nederlanders. Voor iedereen, van baby tot oudere, is wel een passende wearable te vinden. Voor baby's is er bijvoorbeeld het Sproutling-enkelbandje, dat constant hartslag, ademhaling en beweging meet. En voor ouderen zijn er wearables waarmee ze langer zelfstandig kunnen wonen. Na een val dagenlang in de gang liggen hoeft niet meer te gebeuren. En er zijn zelfs wearables die onzekere stappen kunnen detecteren zodat je vroegtijdig kunt meten dat iemand zich niet zo lekker voelt. De werkelijke markt is trouwens nog een veelvoud van die 17 miljoen, want je ziet dat mensen liever een gespecialiseerde wearable kopen waarmee je één probleem heel effectief aanpakt (bijvoorbeeld slaapproblemen), in plaats van een apparaatje dat alles kan.
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente Altena
Wat zijn volgens jou momenteel de beste fitapps?
De beste apps meten niet alleen, maar geven ook adviezen, helpen je op weg en zorgen dat je ervan kunt leren. In Nederland is bijvoorbeeld de Looptijden-app van ongekend niveau: je kunt vrienden live tracken, je krijgt trainingsschema's, tijdens het sporten krijg je aanmoedigingen (maar alleen als jij dat zelf wilt) en je kunt een ghostrun doen, waarbij je jezelf ziet lopen tijdens een eerdere run. Ook goed vind ik apps zoals Breeze, Human en Moves, die ongemerkt je loop- en fietsgedrag in de gaten houden en je bewust maken hoeveel uren je eigenlijk stilzit.
Hoe kunnen merken fitapps en wearables inzetten?
Op heel veel verschillen de manieren. McDonalds en Becel hebben ooit stappentellers weggegeven om hun 'gezonde' imago te benadrukken. Huidige fitnesstrackers zijn nog relatief duur, maar je zou ze wel kunnen weggeven bij verzekeringen of abonnementen. Heel wat dagelijkse apparaten kun je 'opleuken' met een app, zoals Oral-B heeft gedaan - maar je hebt er wel een 250 euro kostende tandenborstel voor nodig. Nike maakt de Running-app niet alleen als extraatje voor klanten, maar ook om de verkoop te stimuleren: de app waarschuwt als het tijd is om nieuwe sportschoenen te kopen.
Hoe zullen de mobiele fitapps en wearables in 2018 er volgens jou uit zien?
Hoe dichter een wearable op je lichaam zit, hoe nauwkeuriger je kunt meten. Een Fuelband meet alleen de bewegingen van je arm en meet niet zo nauwkeurig je lichaamsbeweging als je aan het fietsen bent. En een connected weegschaal met vetmeting kijkt eigenlijk alleen naar het vetpercentage in je benen. De apps zelf zullen steeds meer gebruik maken van big data om te kunnen inschatten wat 'normaal' of 'goed' is. De sensoren zullen er steeds meer uitzien als plakplaatjes en tijdelijke tattoos die je een paar dagen laat zitten en daarna weggooit. Spierontwikkeling meet je rechtstreeks op de spiervezels zelf, met apparaatjes zoals de Skulpt Aim. Dure (sport)medische apparatuur ligt straks als betaalbare consumentenelektronica in de winkel.
Hebben we in de nabije toekomst nog wel fitnesscentra nodig?
Fitnesscentra blijven wel bestaan, maar de markt is nu al behoorlijk opgeschud. Je ziet nu al dat het middensegment helemaal is weggevallen: alleen de duurdere clubs en de prijsknallers zijn overgebleven. Er zullen altijd mensen zijn die geld overhebben voor een duurdere club met persoonlijke begeleiding en er zullen altijd mensen blijven die geen geld of ruimte hebben om thuis apparatuur neer te zetten. Maar er komen wel steeds goedkopere alternatieven. Een app die jouw sportgedrag in de gaten houdt en dat vergelijkt met massaal verzamelde sportdata van andere gebruikers, kan heel persoonlijke trainingsadviezen geven. Zodat de trainingsschema's van zo'n app misschien wel beter zijn dan die van een echte personal trainer. Gekoppeld met sensoren op je lichaam meet zo'n app precies de belasting, de spierspanning en de vermoeidheid, nauwkeuriger dan een menselijke begeleider kan. Een andere ontwikkeling zijn de bodyweight-trainingen die steeds populairder worden en waarvoor je geen apparatuur nodig hebt. Trainingen zoals de 7 minute workout kun je gewoon thuis doen, waarbij een app het tempo aangeeft. Kost geen geld, kost nauwelijks tijd en je doet toch iets voor je lichaam.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid