Overslaan en naar de inhoud gaan

De Hond: 15 procent besloot op verkiezingsdag

Ongeveer 29 procent van de kiezers besloot in de laatste 48 uur waar ze op zouden gaan stemmen. Bijna 15 procent deed dat zelfs pas op…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Slechts iets meer dan de helft van kiezers wist al wat zij gingen stemmen nog voor de eerste tv-debatten waren geweest. Bij de mensen die op de PVV (77 procent) en de SP (74 procent) stemden, ligt dat aantal hoger. PvdA-kiezers maakten hun keuze erg laat; slechts 36 procent had de keuze al voor de eerste debatten gemaakt.

related partner content for mobile comes here

Uit het onderzoek, dat na de verkiezingen is gehouden, blijkt dat 17 procent van de kiezers tactisch stemde. Als niemand tactisch had gestemd, dan zou volgens De Hond de VVD 34 zetels, de PvdA 26, de SP 23 en de PVV 18 zetels hebben gehaald. D66 en het CDA zouden 2 extra zetels hebben gehad, GroenLinks, de PvdD, de ChristenUnie en 50Plus zouden dan één zetel extra mogen vullen.

Uiteindelijk zou de PvdA dus liefst 12 zetels lager uitkomen. Dat komt doordat 36 procent van de mensen die op de Arbeiderspartij stemden een strategische keus maakte.

De mensen die hebben gekozen voor de VVD en de PvdA zien het liefst dat die partijen met zijn tweeën een coalitie vormen. De kiezers van de VVD willen namelijk liever D66 er niet bij hebben, de PvdA-kiezers zien samenwerking met het CDA niet zitten. Op een kabinet met de PvdA, de SP, D66 en het CDA reageren de kiezers van die laatste twee partijen weer negatief.

Verder blijkt dat de kiezers voor bepaalde partijen duidelijk andere speerpunten hadden. Zo hechtten mensen die op de VVD stemden veel belang aan de hypotheekrenteaftrek, bezuinigingen en de Europese Unie, terwijl de PvdA-kiezers de zorg, het onderwijs en de bezuinigingen als de belangrijkste onderwerpen zagen. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in