Overslaan en naar de inhoud gaan

'Consument vindt eigenbelang belangrijker dan die van platenmaatschappij'

'Het belang van platenmaatschappijen en artiesten weegt niet op tegen het eigenbelang van consumenten bij het downloaden van muziek’,…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

'Het belang van platenmaatschappijen en artiesten weegt niet op tegen het eigenbelang van consumenten bij het downloaden van muziek’, zegt in zijn afstudeeronderzoek aan Erasmus Universiteit Rotterdam naar de invloed van mp3 op de muziekindustrie vanuit gebruikersperspectief.

related partner content for mobile comes here

Volgens Hoogenhuyze is nog niet vast te stellen of het illegaal downloaden van muziek de muziekindustrie daadwerkelijk te gronde richt, maar consumenten willen daar ook niet bij stilstaan vanwege de grote voordelen: makkelijk, snel en gratis.

Praktisch gezien heeft downloaden invloed op de manier hoe mensen muziek consumeren, zegt Hoogenhuyze.

De omgang met muziek is onder te verdelen in de manier waarop mp3-gebruikers het aanschaffen, hoe ze ernaar luisteren en de mate van kennis die ze erover verkrijgen. De manier van aanschaffen zegt iets over de afhankelijkheid van mediators als platenzaken en critici in traditionele media.

Nieuwe vorm van muziekbeleving
Door de manier waarop ze naar muziek luisteren, ontstaat er door downloaden mogelijk een nieuwe vorm van muziekbeleving. Hierbij is ook het sociale component van downloaden van belang. Dit omvat in hoeverre de nieuwe muziekbeleving wordt geuit, gedeeld en of het leidt tot meer muziekaankopen of concertbezoek, meent de onderzoeker.

Om een beeld te krijgen van p2p-filesharing en de houding van gebruikers ten opzichte hiervan is heeft Hoogenhuyze de volgende hoofdvraag gesteld: ‘Wat zijn de belangrijkste motieven van mp3-gebruikers om muziek te downloaden en hoe verhouden deze zich tot de belangen in de muziekmarkt?’

Door de motieven te achterhalen van de respondenten kan ten eerste worden vastgesteld of er verschillende type downloaders bestaan. Tegelijkertijd is het belangrijk om te achterhalen of de belangen van de filesharers botsen met de belangen van de muziekmarkt. Door de vraagkant onder de loep te nemen hoopt de onderzoeker dat er kan worden onderzocht of er een gezonde oplossing is voor de onduidelijke situatie waarin de muziekmarkt zich nu bevindt.

Uit het onderzoek is gebleken dat mp3’ers muziekliefhebbers zijn die met p2p-filesharing het ultieme middel hebben gevonden om hun hobby mee te bedrijven. De muziekliefhebbers maken gebruik van downloaden omdat ze op die manier makkelijk, snel en gratis hun lievelingsproduct kunnen consumeren.

Hoogenhuyze: ‘Hun eigenbelang weegt op tegen het belang van de platenmaatschappijen en artiesten, omdat ze niet inzien dat zij gereproduceerde muziek te gronde richten. Het is immers moeilijk te bepalen of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Downloaden biedt te veel voordelen om stil te staan bij wat er mogelijk zou kunnen gebeuren met de muziekindustrie, maar de respondenten zijn zich er wel degelijk van bewust dat er enorme veranderingen gaande zijn.’

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in