Overslaan en naar de inhoud gaan

Campagne ‘Ken de 9 signalen’ blijkt effectief

Het kennisniveau van de Nederlandse bevolking over signalen die op kanker kunnen wijzen, is beduidend hoger dan in 2004. Toen herkende…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Wel geeft 70 procent van de ondervraagden aan het een beetje beangstigend te vinden om naar de huisarts te gaan bij een mogelijk waarschuwingsteken van kanker. KWF Kankerbestrijding wil met de campagne ‘Ken de 9 signalen’ mensen stimuleren tot tijdige actie als zij een klacht hebben die op kanker duidt. Hiertoe is de site ontwikkeld.

related partner content for mobile comes here

Door kanker in een vroeg stadium te herkennen, kan de ziekte eerder worden behandeld en sterven er minder mensen. Er zijn negen symptomen van kanker die zonder extra controle of handeling opgemerkt en herkend kunnen worden. Vroege ontdekking en tijdige behandeling van kanker is een van de speerpunten van KWF Kankerbestrijding.

Uit onderzoek na afloop van de campagne van 2007 blijkt dat 50 procent van de ondervraagden zeven of meer symptomen van kanker herkent (in 2004 was dit slechts 25 procent). De signalen die het best herkend worden, zijn een verdikking of een knobbeltje in het lichaam (88 procent correct), nieuwe of veranderde moedervlekken (86 procent), blijvende verandering in de stoelgang (78 procent) en het zonder aanleiding verliezen van gewicht (78 procent). De minst herkenbare signalen zijn slikklachten (52 procent), een schilferend plekje of knobbeltje op de huid (58 procent) en urinewegproblemen of veranderingen bij het plassen (62 procent).

Van de mensen die de campagne hebben gezien denkt bijna de helft in de toekomst minder lang te wachten om naar de huisarts te gaan. Ook geeft meer dan een kwart van de ondervraagden aan als gevolg van de KWF-campagne meer op waarschuwingstekens van kanker te zijn gaan letten.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in