Overslaan en naar de inhoud gaan

Anti-social networking

Ik geloof in de kracht van social networking. Sites als Facebook, Hyves en LinkedIn kunnen mensen met elkaar verbinden. En mensen met…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Als mens, merk of marketeer hebben we verschillende profielen, een blog, en twitteren we er lustig op los over van-alles-en-nog-niets. Kortom, we zijn online heel sociaal. Soms kan zich dat ook tegen ons keren in de vorm van gemiste kansen of negatieve pr. Hieronder enkele tips om dat te voorkomen.

related partner content for mobile comes here

Be smart
Het lijkt een open deur maar toch kom ik nog veel merken en marketeers tegen die actief zijn op social media met als doel actief te zijn op social media. Die tijd is nu echt voorbij; social media zijn volwassen media geworden waarop veel van je klanten en andere stakeholders actief zijn. Inzet van social media dient dus te passen binnen je strategie en te voldoen aan ‘smart’ doelstellingen, hoe bedrijfsmatig dat ook mag klinken.

Ga offline socializen
De helft van alle Nederlanders is actief op een sociaal netwerk. De andere helft dus niet. Door al het gehype en gehijg rondom social networking vergeten we die andere helft wel eens. Wikipedia verstaat onder het woord ‘sociaal’: “het hebben van gevoel voor de noden van de medeleden van de samenleving”. Als marketeer kan je hier de woorden ‘medeleden van de samenleving’ moeiteloos vervangen door het woord ‘klanten’, die dus niet allemaal te bereiken zijn via sociale netwerken. Daarnaast is sociaal netwerken iets anders dan socializen.

Friend/follow niet iedereen
Het kan heel verleidelijk zijn om iedere ‘friend’ of ‘follower’ aanvraag te accepteren of zelf vriend of volger te worden van iedereen die je tegenkomt. Fijn, zoveel vrienden en volgers, maar op het moment dat je dit netwerk actief wilt inzetten als marketing- of collaboratieplatform is het vervuild. Dus weersta de verleiding om allemansvriend te worden, bepaal op basis van je doelstellingen criteria waar vrienden/volgers aan dienen te voldoen en hanteer die criteria.

Modereer je profielen
Een merk heeft waarden die je ook op de merksites en -profielen wilt laten terugkomen. Niet alleen in de content die je plaatst maar ook in dat wat anderen hieraan toevoegen. Maak daarom duidelijk wat je moderatie policy is, dus wat je ‘ok’ en ‘niet ok’ vind. Dat betekent niet dat je negatieve of kritische reacties of posts moet verwijderen, maar off-topic of beledigende reacties of posts kunnen en moeten gemodereerd worden. Daar waar mensen foute informatie plaatsen dien je dit (in een reactie) te corrigeren in plaats van te verwijderen.

Promoot je merk of product
Ondanks dat het tegendeel vaak wordt beweerd bieden social media een platform om je merk of product te promoten. Zolang je de vrienden/volgers in een netwerk niet continu lastig valt met je aanbod en duidelijk laat merken actief te participeren in dat netwerk kan je het ‘recht’ verdienen om commerciële informatie te delen. Het is belangrijk hierin de juiste balans te vinden

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in