Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Versterk de rechtspositie van mediaslachtoffers’

Vrijheid van meningsuiting en waarheidsvinding zijn uiteraard een groot goed, maar daartegenover zou een stevige rechtspositie moeten staan…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In de media sneuvelen regelmatig reputaties en in de harde strijd om primeurs is privacy vaak een schaars goed. De rechtspositie van de benadeelden is echter zwak, stelt Van Harinxma thoe Slooten in zijn onderzoek ‘Toegang tot het recht in perszaken’, waarop hij vrijdag 17 maart jl. is gepromoveerd aan de Universiteit van Tilburg. Hij pleit voor versterking, onder andere door instelling van een speciale perskamer, meer opvallende rectificaties en het gemakkelijker verkrijgen van schadevergoeding.
Van Harinxma thoe Slooten acht de huidige rechtsbescherming onvoldoende. Een rectificatie komt nu vaak als mosterd na de maaltijd en wordt veel minder prominent gebracht dan het oorspronkelijke 'nieuws'. Het resultaat is dat de 'kwade geur' lang blijft hangen. Bovendien is een gerechtelijke procedure relatief duur en traag. Slachtoffers hebben ook de mogelijkheid om genoegdoening te halen bij de Raad voor de Journalistiek, maar in deze procedure kunnen geen schadevergoedingen worden toegekend, terwijl de uitspraak een gering bereik heeft en de Raad niet onafhankelijk is. In zijn proefschrift schetst de jurist een groot aantal verbetermogelijkheden. Zo pleit Van Harinxma thoe Slooten voor een speciale perskamer die alle mediazaken in Nederland behandelt. Hij verwacht dat dit tot meer en consistentere jurisprudentie leidt, zodat een slachtoffer beter kan inschatten of zijn zaak kans maakt. Ook zal hier een preventieve werking van uitgaan naar media die enkel uit zijn op een smeuïg verhaal. Schema's aan de hand waarvan vrij exact valt na te gaan hoe hoog de vergoeding voor de immateriële en/of inkomensschade zal uitpakken, zouden kunnen leiden tot snellere schikkingen. In het geval van 'napapegaaien' bepleit Van Harinxma een rectificatieplicht voor álle media die het oorspronkelijke schadelijke bericht hebben overgenomen.

related partner content for mobile comes here

Van Harinxma thoe Slooten onderzoekt in zijn proefschrift nog veel meer opties om de 'kosten- en batenverhouding' te verbeteren voor benadeelden die overwegen een rechtszaak te beginnen. Daarbij moet uiteraard de persvrijheid niet (al te zeer) in het geding komt, en moeten de kosten voor de overheid betaalbaar blijven. De jurist ziet zijn proefschrift als een verkennende studie en stelt voor een breed samengestelde commissie te benoemen die na discussie en eventueel verder onderzoek een advies aan de regering kan voorleggen hoe de rechtspositie van mediaslachtoffers te verbeteren. (UvT)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in