Geringe macht aandeelhouders ondermijnt code Tabaksblat
Aandeelhouders hebben in Nederland een zeer beperkte invloed op de top van ondernemingen. Dat zal het moeilijk maken om bedrijfsbestuurders onder druk te zetten, opdat zij een deel van hun macht opgeven ten behoeve van een betere ondernemingscultuur.
De onderzoekers stellen dat de commissie-Tabaksblat niet moet verwachten dat de bestuurders en commissarissen hun machtspositie vrijwillig zullen ondergraven. De economen pleiten er daarom voor beleggers meer macht te geven.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaUit de hoek van institutionele beleggers, die door hun grote aandelenbelangen een machtsblok vormen, valt weinig steun te verwachten, stellen de auteurs. Grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, bemoeien zich in veel gevallen niet actief met het beleid van ondernemingen, omdat het tijd en geld kost. Bovendien liften kleinere beleggers gratis mee met hun inspanningen om bedrijven tot de orde te roepen. "Met name buitenlandse instituten zullen niet door de code worden aangezet tot activisme"', aldus de auteurs.
Door zich intensief met bedrijven te bemoeien, kunnen institutionele beleggers zichzelf ook in de vingers snijden. Zo hebben de grote financiële concerns in Nederland belangen in elkaar, terwijl ze ook concurrenten zijn.
Een commissie onder aanvoering van Morris Tabaksblat, onder andere oud-topman van Unilever, publiceerde begin juli een groot aantal voorstellen ter verbetering van het bestuur van bedrijven. Doel van de plannen is ook om aandeelhouders meer macht te geven. De invloed van beleggers blijft echter beperkt, doordat Nederlandse concerns mogen vasthouden aan het structuurregime, waarbij de werknemers en commissarissen relatief veel macht hebben.(ANP)
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid