Overslaan en naar de inhoud gaan

Geringe macht aandeelhouders ondermijnt code Tabaksblat

Bedrijven zullen weinig druk voelen om de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat op te volgen. Dat schrijven A. de Jong en P. Roosenboom…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Aandeelhouders hebben in Nederland een zeer beperkte invloed op de top van ondernemingen. Dat zal het moeilijk maken om bedrijfsbestuurders onder druk te zetten, opdat zij een deel van hun macht opgeven ten behoeve van een betere ondernemingscultuur.

related partner content for mobile comes here

De onderzoekers stellen dat de commissie-Tabaksblat niet moet verwachten dat de bestuurders en commissarissen hun machtspositie vrijwillig zullen ondergraven. De economen pleiten er daarom voor beleggers meer macht te geven.

Uit de hoek van institutionele beleggers, die door hun grote aandelenbelangen een machtsblok vormen, valt weinig steun te verwachten, stellen de auteurs. Grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, bemoeien zich in veel gevallen niet actief met het beleid van ondernemingen, omdat het tijd en geld kost. Bovendien liften kleinere beleggers gratis mee met hun inspanningen om bedrijven tot de orde te roepen. "Met name buitenlandse instituten zullen niet door de code worden aangezet tot activisme"', aldus de auteurs.

Door zich intensief met bedrijven te bemoeien, kunnen institutionele beleggers zichzelf ook in de vingers snijden. Zo hebben de grote financiële concerns in Nederland belangen in elkaar, terwijl ze ook concurrenten zijn.

Een commissie onder aanvoering van Morris Tabaksblat, onder andere oud-topman van Unilever, publiceerde begin juli een groot aantal voorstellen ter verbetering van het bestuur van bedrijven. Doel van de plannen is ook om aandeelhouders meer macht te geven. De invloed van beleggers blijft echter beperkt, doordat Nederlandse concerns mogen vasthouden aan het structuurregime, waarbij de werknemers en commissarissen relatief veel macht hebben.(ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in