Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dalend aantal marcomvacatures probleem voor zorg en overheid'

Het aantal vacatures voor marketing en communicatieprofessionals is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondertussen…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dit blijkt uit de analyse "Trends en Ontwikkelingen op de Arbeidsmarkt voor Marketing en Communicatie" van Michel Verdoold, competence director M&C bij Yacht, detacheerder van interim professionals. In september 2011 waren er 20% minder vacatures, in oktober daalde het aantal vacatures met 9% en in november met 13%.

related partner content for mobile comes here

Onderbezetting op veel marcom- en communicatieafdelingen zet volgens de onderzoekers de effectiviteit van de marketing en communicatiestrategie in toenemende mate onder druk. In de zomer van 2011 noteerde Yacht nog een stijging van het aantal M&C vacatures met 15%. Het leek toen alsof de vraag naar marketing en communicatieprofessionals zich aan het herstellen was. Maar na de zomer volgde opnieuw een daling, voornamelijk veroorzaakt door het teruglopen van vacatures bij Zorg en Overheid.

Over het hele jaar bekeken zijn er grote verschillen per sector. Bij de overheid is het aantal marcomvacatures gedaald met 18% ten opzichte van 2010 en in de zorg kromp het aantal vacatures met 28%. In de Financiële en Zakelijke Dienstverlening, de Telecom en de Energiesector bleef het aantal vacatures gelijk. Het goede nieuws is afkomstig uit de Industrie, waar het aantal vacatures groeide met 11%.

Michel Verdoold: 'Dat de behoefte aan communicatieprofessionals bij zorg en overheid is teruggelopen na de zomer, heeft ongetwijfeld te maken met de macro-economische berichten en vooruitzichten. Werkgevers zitten in de klassieke spagaat van langetermijndenken versus het realiseren van kortetermijnbesparingen. We zien in de markt dat marketing- en communicatieafdelingen steeds vaker te kampen hebben met overbelasting en onderbezetting. Natuurlijk gaat dat ten koste van de effectiviteit en de kwaliteit en op de langere termijn zet dit de marketing- en communicatiestrategie op een ongezonde manier onder druk.'

Hij geeft twee voorbeelden. 'De arbeidsmarktcommunicatie komt in de ijskast te staan, terwijl we aankijken tegen een urgente vergrijzingproblematiek. En sociale media worden onvoldoende benut terwijl doelgroepen steeds meer en sneller informatie en transparantie vragen. Als je vooruit wilt als overheid of onderneming, dan moet je ook echt kiezen voor vooruitgang, en niet met een kaasschaaf in je hand wachten op betere tijden.'

Volgens Verdoold werken marcomprofessionals het liefste in de reclame- of mediabranche. Vervolgens zijn de kunstensector en de zakelijke dienstverlening populair, gevolgd door de overheid. Helemaal onderaan hun lijstje bungelt de industrie, samen met de energiesector, handel en logistiek. 'Maar dat zijn juist de sectoren waar marketing en communicatievacatures groei laten zien, daar zitten dus de kansen voor professionals. Voor recruiters in deze sectoren geldt dat ze extra hun best zullen moeten doen om goede marketing en communicatieprofessionals aan te trekken.'

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in