Rob: leg ‘actieve openbaarheid’ vast in Wet op overheidscommunicatie

De overheid moet actief informatie voor volksvertegenwoordigers en burgers openbaar gaan maken. Dat nieuwe openbaarheidsregime moet worden vastgelegd in een Wet op de overheidscommunicatie. Dat betoogt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in een advies.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Transparante besluitvorming en (actieve) openbaarheid zijn volgens het adviesorgaan noodzakelijk om nieuwe verbindingen te leggen tussen het politieke bestuur en burgers. Maatschappelijke ontwikkelingen vragen daarom en technologische ontwikkelingen maken het mogelijk, zo meent de Raad.

Het advies gaat in op de vraag hoe openbaarheid van bestuur kan bijdragen aan de legitimiteit van en het vertrouwen in het openbaar bestuur. Dat kan volgens de raad door het systematisch actief openbaar maken van alle informatie waarover de overheid beschikt en waarvoor geen geheimhoudingsplicht geldt. Zo kunnen burgers zicht krijgen op de werking van overheden en kunnen zij ook volwaardig participeren in het publieke domein.

De nieuwe wet moet de wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen, die volgens de raad aan een grondige herziening toe is. De Wob regelt dat burgers kunnen vragen om publicatie van overheidsdocumenten, de Raad voor het Openbaar Bestuur vindt dat de overheid verplicht moet worden zelf veel meer stukken te publiceren.
Daarbij gaat het niet alleen om wetten, verordeningen en rechterlijke uitspraken, maar ook om informatie die een rol speelt bij het nemen van besluiten, zoals adviezen, evaluaties en ook tot op zekere hoogte adviezen van ambtenaren. Deze zaken blijven nu doorgaans achter de schermen. Alleen informatie waarvoor geheimhoudingsplicht geldt, blijft vertrouwelijk.

Volksvertegenwoordigers moeten goed kunnen zien hoe een politiek besluit is genomen. Het wel of niet geven van bepaalde informatie mag geen onderdeel zijn van het politieke spel, meent de Raad.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner kwam vorig jaar met plannen om oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur in te perken. Dan ging het vooral om burgers die de overheid jarenlang om stukken vragen over hetzelfde onderwerp. De Raad voor het openbaar bestuur voorspelt dat een meer open houding van de overheid het aantal verzoeken van burgers om informatie zal verminderen.

De Rob pleitte al eerder voor meer openheid rond de kabinetsformatie. Als de Tweede Kamer het voortouw neemt bij de formatie, zoals nu het geval is, biedt dit volgens de raad extra ruimte voor grotere transparantie. Rob-voorzitter Jacques Wallage was ook voorzitter van een commissie die in 2001 een rapport publiceerde over overheidscommunicatie. Ook toen pleitte hij al voor het systematisch en actief openbaar maken van alle informatie waarover de overheid beschikt. (ANP, Rob)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie