De belangstelling voor de toespraak van Neelie Kroes bij de opening van The Next Web Conference, vanmorgen was overweldigend. De verwachtingen van wat deze politieke coryfee in haar voortrekkersrol als 'Special Envoy' van het nieuwe initiatief StartupDelta gaat betekenen voor entrepreneurs en innovators, is zichtbaar groot. En naar het zich laat aanzien, stelt ze de achterban niet teleur.
Een kleine correctie overigens op de openingszin, want een echte speech gaf ze niet. In plaats daarvan was er gekozen voor een speelsere setting waarbij TNW-voorman Boris Veldhuizen van Zanten enkele vragen voorlegde. De eerste vraag ging over de ambities van de startup ambassadrice.
Uit haar antwoord bleek dat die groot zijn. ‘Het doel is,’ zei Kroes, ‘om met Nederland binnen anderhalf jaar een plek te veroveren in de top-3 van startup ecosystemen in Europa.' Daarbij wordt Amsterdam in één adem genoemd met Londen en Berlijn.
Over de weg daar naar toe was ze behoorlijk concreet. In de eerste plaats wil Kroes zich richten op het verbinden van de verschillende hotspots (‘connecting the hubs’), zoals de Universiteit Groningen, Kennispark Twente, High Tech Campus Eindhoven en de regio Amsterdam. De volgende stap is het verhogen van zichtbaarheid voor aantrekken van venture captital.
Gevestigde bedrijven kunnen zich bij StartupDelta aansluiten en zo startups helpen om door te groeien. Kroes maakte duidelijk grote stappen te zetten. Ze verwacht al in juni een aantal ‘overeenkomsten met grote bedrijven’ te kunnen bekendmaken (zie ook dit artikel). Geen overnames overigens: ‘Het gaat specifiek over het uitwisselen van kennis.’
Over het startup klimaat in Nederland is Kroes goed te spreken. ‘Er is enorm veel technologie in dit land; bij grote bedrijven, universteiten en startups.’ Wat betreft het aanpassen van regelgeving ziet ze echter ruimte voor verbetering. Disruptieve innovaties worden soms geblokkeerd door de gevestigde orde, stelt Kroes, die in dit verband aanhaakte bij de discussie over Uber. ‘Soms zijn we een beetje ouderwets.’
Niet alleen bij ons, ook internationaal roept Uber weerstand op. Kroes stelt voor de Hamburger index te veranderen in een Uber index voor het meten van adaptatie van disruptieve innovaties.
Een kritische vraag had Veldhuizen van Zanten overhet nieuws dat Kroes adviseur is geworden bij een grote bank (Bank of America Merrill Lynch, RB). Of die positie bij zo’n corporate instituut niet in strijd is met haar ambassadeurschap?
Kroes ziet die tegenstelling niet. Er staat veel te gebeuren in de financiele wereld en vanuit haar adviesrol wil ze daar de aandacht op vestigen. ‘Ik sta volledig aan de kant van de startups,' verklaarde ze: 'Dat heb ik ook duidelijk aangegeven toen ze me vroegen voor deze functie.'