In het FD van vandaag een interview met Marcel van Aalst van het Erasmus Food Mangement Institute (EFMI).
Hij spreekt over alle recente aandacht voor het huismerk.
Van Aalst laat een lekker dwars geluid horen.
'Natuurlijk zet de opmars nog wel even door, maar van inwisselbaarheid is vanuit het consumentenperspectief nog lang geen sprake.'
Van Aalst heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de kracht van het huismerk en constateert dat de uitbreiding van het huismerkassortiment niet wordt ingegeven door een grotere consumentenvoorkeur, maar is geïnitieerd door de winkelier.
'Het is in aanzet aanbodgedreven. Uiteraard speelt de margemix een grote rol. Maar retailers zien het huismerk vooral als instrument om zich te onderscheiden van de concurrentie. Het is een marketinginstrument.'
De omzetgroei van de huismerken komt volgens Van Aalst vrijwel uitsluitend uit de uitbreiding van het aanbod en niet uit de autonome groei van het bestaande huismerk assortiment.
'De afgelopen twee jaar zijn er volgens IRI 1500 nieuwe producten aan het totale supermarktassortiment toegevoegd. Daarvan zijn er liefst 1.200 private label. De toename van het marktaandeel van het huismerk is dan ook vooral een kwestie van meer aanbod en het saneren van merkartikelen.'
'De uitwisselbaarheid tussen merk en huismerk is minder groot dan wordt beweerd', meent Van Aalst. 'Uit diverse onderzoeken blijkt de merkkracht van het A-merk nog altijd groter dan van het huismerk.'
Van Aalst ondervraagt elke maand een willekeurige groep van 150 huishoudens over het boodschappen doen. Zij geven het A-merk al jaren een hogere score als het huismerk als het gaat om kwaliteit (71 procent-52 procent), keuze (63 procent-24 procent), vertrouwenwekkendheid (59 procent-45 procent) en innovatief vermogen (50 procent-19 procent). Alleen op goedkoop (5 procent-53 procent) scoort het huismerk duidelijk beter.'
Hij spreekt over een duidelijk signaal dat de uitwisselbaarheid 'in de hoofden van de consumenten veel langzamer gaat dan retailers en experts wel eens willen doen geloven'.
Hij haalt ook een smaaktest aan bij 16 productgroepen. Zowel uit de blinde smaaktest als uit de test met de merknamen en verpakkingen zichtbaar in beeld, blijkt er volgens de EFMI-studie over de gehele lijn geen sprake van uitwisselbaarheid tussen A-merk en huismerk.
'Die is er wel in de smaakbeleving tussen het huismerk en de fancy-labels van Aldi.'
Van Aalst concludeert daarom dat retailers voorzichtig moeten zijn het ongelimiteerd uitbreiden van het huismerkaanbod. 'Als je de limiet overschrijdt, zul je op consumentenverzet stuiten.'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!