[door Jeroen Siebelink]
Binnenkort start op Netflix deel 3 van House of Cards, de veelgeprezen serie met Kevin Spacey, die zich afspeelt in het Witte Huis. Ook in politiek Den Haag kijken ze er al maanden naar uit. Mooie gelegenheid om zeven grote fans onder vooraanstaande woordvoerders en communicatieadviseurs te vragen naar de lessen. Welke scène opende ze de ogen? Wat zouden we ook hier moeten doen?
Spacey speelt in de serie Frank Underwood, een invloedrijk regelaar in het Huis van Afgevaardigden. In zijn zucht naar meer macht wordt hij geholpen door zijn vrouw Claire, chief of staff Doug en press officer Seth. Intimidatie, chantage, moord, alles halen ze uit kast.
Sommige vakmensen in Den Haag die we benaderden met onze vraag wuifden hem lacherig weg. Dit soort dingen zou rond het Binnenhof niet voorkomen. Anderen wisten er wel raad mee. Onder wie Jack de Vries, media-adviseur, voorheen staatssecretaris van Defensie, politiek adviseur premier Jan Peter Balkenende en campagneleider CDA:
‘Politiek is boekhouden, hoor je wel eens. Maar wat als je stemmen tekortkomt? Als majority whip, de stemmenregelaar van de Democraten, is Frank niet alleen bezig met neuzen tellen. Hij weet ook zijn plannen in dermate fraai daglicht te stellen, dat zelfs zijn grootste tegenstanders zich erachter scharen. Dat is in Den Haag niet anders. Neem de kwestie van de joint fight striker (JSF), de aanschaf van nieuwe toestellen voor de luchtmacht. Hoe kregen we de PvdA achter die plannen? In Den Haag kwamen we niet verder, maar toen we onze aandacht verlegden naar andere PvdA’ers in het land, keerden onze kansen. We zochten steun bij PvdA’er Jacques Tichelaar, commissaris van de koningin in de Drenthe, alsmede de PvdA-burgemeester van Hoogeveen, waar de F16-basis ligt. We legden de nadruk op de regionale belangen, reframeden de kwestie van defensiematerieel naar een kwestie van werkgelegenheid. Belde ik als staatssecretaris zelf met Jacques? Dat kan. Of het liep via de industrie, verschillende lijnen zijn denkbaar. Ook organiseerden we een grote happening op het fabrieksterrein in Hoogeveen, vakbonden erbij, de commissaris was er, en veel camera’s. Had het resultaat? Het heeft zeker een rol gespeeld. De les is: maak jouw probleem hun probleem. Stakeholdermanagement noem ik het.’
Voor het complete verhaal, met ook de les van Remco Dolstra, Tino Wallaart, Jan Schinkelshoek, Jean Fransman, Job Frieszo en Bartho Boer, klik hier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!