Heeft het zin om groep 7 en 8 van een basisschool gastlessen te geven over de gevaren van het gebruik van alcohol, tabak en drugs? In het geheel niet, vindt de GGD Limburg-Noord, dat basisscholen in de regio aanraadt te stoppen met deze voorlichting aan hun hoogste groepen, meldt Limburg1.
Uit landelijk onderzoek is duidelijk geworden dat de leeftijd waarop Nederlandse tieners beginnen met alcohol drinken en roken is gestegen naar 13 jaar. Op die leeftijd zitten kinderen al in het voorgezet onderwijs.
Averechts
Volgens Jolanda Stokx van de GGD Limburg-Noord zijn leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool nog helemaal niet bezig met alcohol, drugs en roken. Deze onderwerpen raken hun belevingswereld niet.
De verhalen van de ervaringsdeskundigen wekken volgens haar hooguit de nieuwsgierigheid van kinderen, waardoor zo’n gastles zelfs averechts werkt.
Ouders voorlichten
Een woordvoerster van het Trimbos Instituut, het landelijk kennisinstituut voor verslavingszorg, stelt tegen Limburg1 dat nu jongeren wettelijk pas op 18-jarige leeftijd alcohol en rookwaren mogen kopen, de leeftijd waarop ze ermee gaan experimenteren stijgt.
Het is de verwachting dat die stijgende lijn de komende jaren alleen maar doorzet, waardoor het geen enkele zin heeft met kinderen van de basisschool over alcohol, drugs en roken te praten. Het Trimbos ziet er meer heil in de ouders van basisschoolleerlingen voor te lichten voor als hun kind iets ouder is en met vragen over roken en alcohol komt.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!