Code 1 betekent dat de eieren komen van kippen die naar buiten kunnen en daar 4m2 per kip tot de beschikking hebben. Binnen delen deze kippen 1m2 met zijn negenen. De snavels van 'code 1-kippen' worden afgeknipt. (Bron: Wakker Dier). Dat neemt niet weg dat het een belangrijke stap is op weg naar een meer diervriendelijke methode. Zogenaamde scharrelkipppen (code 2) kunnen namelijk niet naar buiten en hebben slechts 1m2 per negen kippen de ruimte.
Het gaat om jaarlijks 475 miljoen eieren, gelegd door 1,3 miljoen kippen in West-Europa. Voor de Nederlandse markt gaat het om 9,5 miljoen eieren en 25.600 kippen. Vandaag lanceert Calvé een mayonaise, (Yofresh), die geproduceerd is met vrije-uitloopeieren. Verder zullen vanaf deze week alle mayonaises en sauzen met vrije-uitloopeierenworden bereid. Twee Nederlandse en diverse buitenlandse boerderijen zijn speciaal voor Calvé omgeschakeld van scharrel- naar vrije uitloop.
Ondanks dat de inkoopprijs van de eieren een stuk hoger ligt, zal de verkoopprijs van de mayonaises niet omhoog gaan, zegt Unilever woordvoerster Fleur van Bruggen. 'Vrije uitloopeieren' zijn voor Unilever ongeveer anderhalf keer zo duur als batterij-eieren, en ongeveer 20% duurder dan 'scharreleieren'. De hogere inkoopprijs van de eieren wordt volgens Unilever gecompenseerd door de optimalisatie van het inkoopproces van de overige grondstoffen voor de sauzen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!