Nieuwe klokkenluider levert Twitter meer reputatieschade op

Twitters voormalig beveiligingsdirecteur claimt dat het socialmediaplatform laks omgaat met de veiligheid van zijn gebruikers.

Het imago van Twitter loopt een nieuwe deuk op door de onthullingen van zijn voormalig beveiligingsdirecteur Peiter Zatko. Hij is in januari ontslagen en stapte deze week als klokkenluider naar CNN en The Washington Post om aan te kaarten dat Twitter laks om zou gaan met de veiligheid van zijn honderden miljoenen gebruikers.

Zatko heeft vorige maand in het geheim, samen met zijn advocaten, een rapport van bijna tweehonderd pagina's opgesteld en naar de Amerikaanse overheid gestuurd. Nog deze week wordt de voormalig topman gehoord door overheidsfunctionarissen. 

Misstanden

Volgens Zatko, die voor Twitter hoge functies bekleedde bij Google, Stripe en het Amerikaanse ministerie voor Defensie, zijn er allerlei misstanden bij Twitter. Technisch personeel kan zonder verantwoording te veel gegevens inzien én wijzigen en het topmanagement zou meermaals overheidstoezichthouders en de eigen raad van bestuur misleid hebben rondom beveiligingskwesties, claimt Zatko.

Bovendien zou Twitter misleidende gegevens delen rondom het aantal nepgebruikers (bots) op zijn platform. Precies het onderwerp van een rechtszaak tussen Twitter en Elon Musk - de rijkste man ter wereld wilde Twitter kopen maar haakte af omdat hij zegt dat Twitter niet eerlijk is over het percentage bots.

Zatko heeft e-mails en andere documenten bij de Amerikaanse overheid ingeleverd die zijn beweringen moeten onderbouwen. Zatko is al tientallen jaren actief in de (online) beveiligingswereld en wordt door velen als een autoriteit gezien. Tegenover techsite The Verge laten diverse techexperts weten Zatko's beweringen te geloven.

Twitter: Zatko verspreidt leugens

Twitter op zijn beurt zegt dat Zatko leugens verspreidt om het bedrijf een slechte naam te bezorgen. Directeur Parag Agrawal schrijft in een interne memo aan Twitter-personeel dat hij de ex-beveiligingstopman ontslagen heeft vanwege 'niet-effectief leiderschap en slechte resultaten'. Ook zegt Agrawal dat Zatko beschuldigingen uit 'zonder belangrijke context' en dat hij 'een verkeerd verhaal vertelt vol onvolledigheden en fouten.'

Rechtszaak tegen Musk

Als gezegd doet het verhaal van de klokkenluider geen goed aan Twitters reputatie. Het socialmediaplatform ligt al maanden onder een vergrootglas omdat het zich voorbereidt op een rechtszaak tegen Tesla-eigenaar Elon Musk. Die was van plan om Twitter te kopen voor 44 miljard dollar, maar wil de overname (kosteloos) annuleren omdat Twitter niet zou vertellen hoeveel bots er op het platform zitten. Dat cijfer heeft invloed op de overnameprijs omdat bots geen advertenties kijken en abonnementen nemen; Twitters verdienmodellen. Twitter op zijn beurt wil Musk aan de overname houden en zegt wel degelijk eerlijke cijfers verstrekt te hebben.

De rechtszaak start op 17 oktober. Musks advocaten hebben klokkenluider Zatko opgeroepen als één van de getuigen. Onduidelijk is nog in hoeverre de onthullingen van Zatko invloed gaan hebben op de rechtszaak. Hoogleraar rechten en economie Anthony Casey (University of Chicago Law School) zegt tegen The Washington Post dat de bijdrage van Zatko vooralsnog bijdraagt aan Musks zaak, maar dat de miljardair nog steeds zwakker staat dan Twitter.

Volgens Musk wil hij Twitter nog steeds kopen als er bewijs komt over de hoeveelheid nepaccounts. Bij Twitter rommelt het; volgens bronnen verlaten steeds meer bureau- en salesmedewerkers het bedrijf door de overnamesoap. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie