Neelie Kroes, oud-eurocommissaris en VVD-coryfee, heeft zich niet gehouden aan Europese richtlijnen die bedoeld zijn om belangenverstrengeling te voorkomen. Kroes lobbyde in 2015 en 2016 heimelijk voor taxidienst Uber, terwijl ze zich als oud-eurocommissaris in een 'afkoelingsperiode' van anderhalf jaar bevond. Dat blijkt uit internationaal journalistiek onderzoek (Uber Files) waar ook Trouw, het Financieele Dagblad en Investico aan meegewerkt hebben.
Het onderzoek is voortgekomen uit een datalek van 120 duizend interne Uber-documenten, die een uniek inkijkje geven in de agressieve lobbycampagne van het Amerikaanse Uber. Een lobbycampagne waar Kroes volop aan meewerkte, ondanks dat de Europese Commissie haar duidelijk had laten weten dat ze nog niet voor Uber mocht werken. Zelf zegt Kroes 'tot mei 2016 noch een formele noch informele rol bij Uber te hebben gehad', aldus het Financieele Dagblad.
Belletjes plegen
Uber lag in Nederland onder vuur vanwege zijn nieuwe taxidienst UberPop, die door de Nederlandse overheid als illegaal bestempeld werd. Bij invallen op het lokale kantoor van Uber blokkeerde het bedrijf op afstand alle computers om het onderzoek te frustreren. Kroes, zo blijkt uit het onderzoek, pleegde ondertussen belletjes naar hoge overheidsmedewerkers om een inval te stoppen. Dat had niet gemogen omdat ze in een afkoelingsperiode zat. Ook voor andere Uber-gerelateerde onderwerpen belde ze volop met Haagse contacten en had ze contact met de oprichter en ceo van Uber.
Na de afkoelingsperiode werd Kroes in mei 2016 officieel voorzitter van de adviesraad van Uber. Naar eigen zeggen had ze in de periode ervoor contact met politici voor een overheidsproject waar ze betrokken bij was. Het ministerie dat verantwoordelijk is voor dat project, ontkent dat. UberPop werd overigens officieel ontbonden in Nederland.
Minimaal één huidige Europarlementariër, Paul Tang (PvdA) gaat een officiële klacht over Kroes indienen bij de Europese Commissie. Tegenover het Financieele Dagblad zegt Tang: 'Kroes moet een straf krijgen, anders zijn de regels van de Commissie een dode letter.' Als de Commissie oordeelt dat Kroes de afkoelingsperiode geschonden heeft, kan zij bijvoorbeeld haar EU-pensioen verliezen.
Kroes brak interview over het onderwerp al eens af
De ophef rondom de Uber Files doet enigszins terugdenken aan een interview dat Kroes in 2016 gaf aan de Vlaamse omroep VRT. De kritische journalist begon over het imagoprobleem van de Europese Commissie, onder meer veroorzaakt omdat oud-eurocommissarissen na hun termijn vaak overstappen naar het lucratieve bedrijfsleven. Kroes beloofde in 2014 plechtig dat nooit te doen, maar brak haar belofte door voor Uber aan de slag te gaan. Toen de journalist dat feit aan Kroes voorlegde, brak ze het interview af met de befaamde woorden 'zullen we stoppen, ja?'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!