Maurice de Hond daagt film- en podcastproduct Bind Film, de VPRO en Omroep Human en journalist Annegriet Wietsma voor de rechter voor de bekroonde film De Veroordeling en podcast De Deventer Mediazaak.
De opiniepeiler, onderzoeker en activist beschuldigt hen van het moedwillig aantasten van zijn reputatie door desinformatie en bewust achterhouden van informatie in de Deventer Moordzaak.
De Hond zegt tegen Adformatie: ‘Ze zetten me letterlijk weg als een ‘leugenaar’, ‘narcist’ en ‘schoft’ en hebben formuleringen gebruikt als het ‘in de wereld slingeren van de meest waanzinnige feiten’ en ook ‘de meest grote, gore onzin’ en ‘idioterie’. Mijn reputatie is ernstig geschaad, terwijl juist al mijn bevindingen op uitgebreid onderzoek en feiten gebaseerd zijn.’
Ook stelt De Hond dat er bij het maken van de podcast beloftes zouden zijn gedaan die Annegriet Wietsma niet is nagekomen.
Deventer mediazaak
De Deventer Moordzaak gaat over het doden van Jacqueline Wittenberg in 1999. Haar boekhouder Ernest Louwes werd als dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Zijn schuld werd door De Hond betwitst, die de ‘klusjesman’ van Wittenberg als schuldige aanwees. De Hond is daarvoor veroordeeld tot 120 diuizend euro schadevergoeding, wat in hoger beroep werd bijgesteld tot 35 duizend euro.
In maart 2021 bracht documentairemaker Annegriet Wietsma de audioserie (‘podcast’) De Deventer Mediazaak uit en een halfjaar later verscheen de film De Veroordeling onder regie van Sander Burger.
De film won in 2021 vier Gouden Kalveren waaronder die voor beste film en beste hoofdrol, voor Fedja van Huêt als Bas Haan. De podcast kreeg de prijs voor Beste Podcast van 2021 en een Tegel voor beste journalistieke audioproductie van 2021.
Maker, producent en de omroepen die als coproducent met radioprogramma Argos de podcast uitzenden, zijn gedaagd. Advocaat Allon Kijl van ABC Legal in Amsterdam vordert namens De Hond een rectificatie, een verbod op het nog verder verspreiden de podcast en film, verwijdering uit de Google-index.
Ook zou er een verklaring moeten komen dat podcast en film onrechtmatig zijn. Daarnaast vindt de De Hond dat hij een schadevergoeding moet krijgen door ‘verloren opdrachten’ en ‘het vermorzelen’ van zijn reputatie.
Integriteit in geding
Belangrijkste bron van film en podcast is journalist Bas Haan uit 2009. Hij publiceerde het boek ‘De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld’.
Producent voor de film was Bind & Willink en voor de podcast was het Bind Film. De Hond stelt dat Wietsma en Bind Film met de podcast bewust zijn reputatie hebben geschaad om reclame te maken voor de film.
Volgens De Hond heeft een rapport over de Deventer Moordzaak van het coldcaseteam Amsterdam zijn reputatie al goed gedaan en kan hij deze ter ondersteuning gebruiken in deze rechtszaak.
De aantijgingen, niet de hele dagvaarding, zijn voor zover mogelijk voor wederhoor voorgelegd aan Joram Willink, directeur van Bind Film. Hij ziet geen reden om er inhoudelijk op in te gaan: ‘De podcast en de film zijn in volle integriteit en zorgvuldigheid tot stand gekomen. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. Jouw vragen insinueren nu (wederom) bepaalde aantijgingen van meneer De Hond. Die zijn niet terecht en daar nemen we afstand van. Daar laten we het graag bij.’
Marketing autobiografie?
De rechtszaak komt 21 maanden en 15 maanden na het verschijnen van respectievelijk de podcast en film, en valt samen met de marketing voor de autobiografie van De Hond ‘Wie bang is krijgt ook klappen’.
Volgens De Hond is het tijdstip van de aanklacht niet bewust gekozen als marketing voor zijn boek. De Hond: ‘Nee, het boek had al eerder moeten uitkomen. De uitkomsten van het coldcaseteam zijn pas recent bekendgemaakt en die wilde ik meenemen in mijn dagvaarding.’
Het verslag van coldcaseteam verscheen ruim vijf maanden geleden.