(Innovatie) Solly, de zon-etende robot

Energiezuinig speelgoed maakt einde aan batterijen en leert kinderen over groene energie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Er zijn veel verschillende bronnen waaruit energie geput kan worden. Denk hierbij aan de zon, de wind het water en het afval. Hoe breng je een kind hier echter van op de hoogte? 

Teun van Roessel heeft een oplossing bedacht. Hij heeft een zon-etende robot ontwikkeld, genaamd . Het is geen mensachtig gedaante, maar eerder een Pacman-figuur. Wanneer je in het zonlicht zet laadt hij via zijn mond zijn buik op, waaruit duurzame energie geput kan worden. ‘Spelenderwijs wordt een kind op de hoogte gebracht van het gebruik van duurzame energie. Door de jongere generatie kennis te laten maken met vergroening kunnen we hen een ‘groene mindset’ aanleren. Zo maken we de wereld steeds groener’, zegt Van Roessel.

Solly kan aangesloten worden op Letty, de lichtgevende robot van Van Roessel. Er kunnen meerdere Solly’s en Letty’s op elkaar worden aangesloten om zo nog meer energie op te wekken en licht te maken. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een duurzame disco maken, een boek lezen voor het slapen gaan of Letty gebruiken als nachtlampje. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld een radio of Portable Playstation aan te sluiten op de energie van Solly. Op die manier vervangt de robot de batterijen en kunnen kinderen op een duurzame manier spelen met hun speelgoed.

Succesfactor

Er zijn meerdere ‘duurzame’ producten op de markt verkrijgbaar, ook in het speelgoedsegment. Echter blijkt uit een uitvoerige benchmark dat Solly een uniek concept is. De zon-etende robot heeft nog geen directe concurrent. ‘Het meeste energiezuinige speelgoed is alleen energiezuinig omdat het de batterijfunctie heeft vervangen voor bijvoorbeeld zonne-energie. Solly onderscheidt zich doordat het een kind leert omgaan met duurzame energie. Daarnaast laat het een kind ervaren hoe het is om zelf energie op te wekken. Ook voor volwassenen is er nog geen product  op de markt, dat energie opwekken tastbaar maakt: het is een abstract concept. Met applicaties en boeken kun je kinderen ook leren hoe dit werkt, maar dan blijft het abstract. Solly maakt het tastbaar’, meent Van Roessel.

Duurzame verantwoordelijkheden

‘Kinderen vanaf zes jaar vormen de doelgroep voor Solly. Het apparaat kan worden gezien als een huisdier dat moet worden verzorgd. In eerste instantie denkt Van Roessel Solly te introduceren via basisscholen. De robot leert een kind niet alleen over duurzame energie, maar brengt ook verantwoordelijkheid bij. Solly moet eten krijgen in de vorm van zonlicht, er kan met het apparaat worden gespeeld en hij kan vriendjes worden met Letty. Op deze manier leert een kind om met zijn verantwoordelijkheden om te gaan. Niet alleen met betrekking tot groene energie.”

Toekomstplannen

Van Roessel heeft ambitieuze toekomstplannen. De komende vijf jaar staan in het teken van ontwikkeling en uitbreiding. Van Roessel: ‘Uiteindelijk wil ik de lijn verder uitbreiden met meerdere robots, zodat het concept interessant blijft voor de snel ontwikkelende kinderen van tegenwoordig. Ik kan zo tevens voorkomen dat het met alleen Solly saai wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan een robot die energie opwekt door  middel van water of beweging. Mijn doel voor de komende vijf jaar, is om ervoor te zorgen dat op elke school en in elke tuin in Nederland een Solly te vinden is. Op deze manier werken we naar een schoner Nederland en daar profiteren niet alleen wij, maar ook de komende generaties van.’

Voordat het zover is moet Van Roessel eerst zijn onderzoek naar de verder ontwikkeling van Solly en Letty afronden. Met behulp van crowdfundig zal daarna geld ingezameld worden, om de massaproductie te starten. Naar verwachting liggen Solly en Letty in 2015 in de winkels. De verkoopprijs is nog niet bekend.

Iedere week interviewen we een concept dat zich heeft ingeschreven voor de . Heb jij ook een innovatief concept? Tot en met 15 augustus is het mogelijk om je in te schrijven. Schrijf je in.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie