Philips is voor de twaalfde keer op rij als eerste geëindigd in de prestigieuze reputatieranglijst van het Reputation Institute. Het wordt gevolgd door ASML en Friesland Campina. Heineken zakte twee plaatsen naar een vierde plek. VDL maakte het ‘Eindhovense’ feestje volledig door de top-5 te complementeren.
Dat is zojuist bekend gemaakt door het Reputation Institute, dat jaarlijks de reputatie van Nederlands grootste bedrijven onderzoekt. Het bekijkt daarvoor de emotionele band van stakeholders met een onderneming, hoe zij bedrijven rationeel beoordelen en tot welke gedragsintenties dit leidt, zoals aanbevelingen doen of het kopen en willen werken bij een onderneming.
Tech domineert
Het overall-beeld in Nederland is redelijk consistent met de afgelopen jaren, waarin er een gestage groei van reputatie was te zien. In 2018 bedroeg deze 0,4 procentpunt. Opvallend is de dominantie van tech-industrie. Deze bedrijven met daaronder Philips, ASML en VDL scoren hoger dan het gemiddelde op alle onderdelen, zoals leiderschap, innovatie en workplace.
Thomas McNeill, vice-president en verantwoordelijk voor de Benelux bij het Reputation Institute: ‘Dit zijn de bedrijven waar Nederlanders trots op zijn. Ze komen voortdurend met succesverhalen: Philips heeft zich opnieuw uitgevonden, ASML laat forse groei zien, VDL neem de oude Siemens-fabriek over. Allemaal signalen die bijdragen aan het gevoel en vertrouwen.’
Tussen Bill Gates en Macron
De ranking van DSM springt daarbij in het oog. Het is de hoogste stijger in de ranglijst en klom 9 posities. Dat is voor een belangrijk deel te verklaren door de innovatieve kracht van DSM en zijn hightec-producten.
McNeill: ‘Het leiderschap van topman Feike Sijbesma is hier bovendien belangrijk. Hij kwam dit jaar op plaats 44 terecht van de Fortune’s Greatest Leaders of the World. Dat is een enorm prestigieuze lijst, waar hij tussen visionairs als Bill Gates en Emmanuel Macron is te vinden.’
Zorgen voor Financials
De grootste daler is ING, dat van plaats 10 zakte naar een 18e plek. De discussie rond de bonussen voor topman Ralph Hamers heeft zijn sporen nagelaten. De financials doen het over de gehele linie niet goed. De sector heeft een wankele basis op het terrein van ethiek en governance.
Een bank als ING moet zich om meer zorgen maken dan het loon van de topman alleen, juist omdat het zich wil profileren met vernieuwende diensten. McNeill: ‘Als we dieper in de cijfers duiken, zien we dat de financials ook als niet-innovatief worden beschouwd. Dat is natuurlijk waar een paar fintech-bedijven wel graag hoog zouden scoren.’
Lees ook de analyse morgen op Adformatie: Reputatieranglijst biedt fascinerende inzichten
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!