'Duurzame' Paul Polman verdient 292 keer zo veel als gemiddelde Unilever-medewerker

Topman Unilever aan kop, gevolgd door Heineken-collega Jean François van Boxmeer

De om zijn duurzaamheidsbeleid bekend staande Paul Polman verstaat onder de 'P' van people klaarblijkelijk geen evenwichtige loonopbouw in zijn bedrijf. Polman blijkt 292 keer zoveel te verdienen als de gemiddelde werknemer bij Unilever. Bij geen ander Nederlands bedrijf is de verhouding zo scheef, blijkt uit cijfers van het FD.

Uit het lood geslagen

Beloningsadviesbureau Focus Orange dook in opdracht van het FD in de interne loonverhoudingen naar aanleiding van de code voor goed ondernemingsbestuur, die dit jaar van kracht werd. Deze vraagt een toelichting van bedrijven op het interne verschil in beloning. De hoop is dat de transparantie de beloning van de top dempt, die veel harder is gestegen dan die van de doorsnee werknemer.

De verhoudingen zijn behoorlijk uit het lood geslagen, blijkt. Naast Polman wordt ook zijn Heineken-collega Jean François van Boxmeer relatief erg goed betaald. Hij verdient 277x zo veel als het gemiddelde Heineken-personeelslid. De top-5 wordt gecompleteerd door de ceo's van uitgever RELX (184x), supermarktketen Ahold Delhaize (182x) en  Wolters Kluwer (168x).

De gemiddelde loonkloof van de 21 onderzochte grote beursfondsen bedraagt 83x. De kleinste loonverschillen tussen de ceo en de gemiddelde werknemer zijn te vinden bij  ABN Amro (9x), ingenieursbureau Fugro (14x) en tankopslagbedrijf Vopak (21x).

Loonstijging

Uit hetzelfde onderzoek in opdracht van de krant blijkt dat de loonstijging van Nederlandse topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven in de pas loopt met de gemiddelde stijging voor medewerkers die onder een cao vallen. De totale beloning van 21 onderzochte ceo's steeg vorig jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Gemiddeld verdienden zij afgerond 4,7 miljoen euro, tegen 4,6 miljoen een jaar eerder.

Nancy McKinstry van Wolters Kluwer voert de lijst aan, zij toucheerde 14,2 miljoen. Hekkensluiters zijn Kees van Dijkhuizen van ABN Amro en Paul van Riel van Fugro (beiden 0,7 miljoen).

Ander onderzoek Bloomberg

Vorig jaar onderzocht ook financieel persbureau Bloomberg de loonkloof in Nederland en zette die af tegen het buitenland. Daaruit bleek dat Nederlandse bestuursvoorzitters 
171 keer het gemiddeld inkomen van het land verdienen. 

Daarmee behoort Nederland tot de top-5 mondiaal. In Frankrijk is dat 70 keer, in Zweden 66 keer, in Oostenrijk 49 keer en in Noorwegen 20 keer.

Dat getal van 171 ligt ver boven de zogenoemde Tinbergennorm, genoemd naar Nederlandse econoom Jan Tinbergen, die stelde dat geen enkele functionaris binnen een bedrijf het waard is meer dan vijf keer het gemiddelde salaris in dat bedrijf te verdienen.

Foto: EPA/ANP, Philipp Guelland 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie