Papadag, dagdagelijks en diervriendelijk vlees zijn woorden die wat betreft de Nederlandse taalgebruikers in 2016 mogen verdwijnen. Dat blijkt uit de inzendingen voor de verkiezing ‘Weg met dat Woord!’ van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Vandaag publiceert het INL uit circa 5.000 inzendingen de toptien ergerlijkste woorden.
Dat zijn naast de al genoemde woorden: chillen, me (i.p.v. ‘mijn’), mensenmens, participatiesamenleving, plezierjacht, selfie en zeg maar.
Verliezer van 2015
Eind november riep het INL alle Nederlanders en Vlamingen op om woorden te nomineren. Vanaf vandaag kan er via wegmetdatwoord.nl en wegmetdatwoord.be een week lang op de tien meest ingezonden woorden gestemd worden. Dinsdag 8 december maakt het INL de verliezer van 2015 bekend.
Dierenleed
Opvallend is dat de inzenders zich dit jaar erg bekommeren om het welzijn van dieren. Humaan slachten is bijvoorbeeld vaak ingezonden, maar plezierjacht (‘jagen ter vermaak’) en diervriendelijk vlees belandden met stip in de top tien. ‘Diervriendelijk vlees bestaat niet’, laten veel deelnemers ons weten, ‘dieren doodmaken en vervolgens opeten is nooit vriendelijk’.
Me tante
Het gebruik van me als bezittelijk voornaamwoord blijkt een andere grote bron van ergernis: ‘Ik ga even naar ‘me’ tante toe. Niet doen’, is het commentaar van een van de inzenders. En ook: ‘Me moeder in plaats van ‘mijn’ moeder. Ik kan er niet meer tegen.’
Jongerentaal
Net als voorgaande jaren storen de deelnemers zich aan jongerenwoorden zoals chillen, en woorden die dubbelop zijn zoals mensenmens: ‘Wie is dat nou niet?’ Woorden die dit keer opnieuw in de toptien staan zijn dagdagelijks, selfie, papadag, participatiesamenleving en zeg maar.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!