De inclusivistrijd van merken

Zwijgen kan niet meer. Met de regenboogvlag wordt druk gezwaaid. Vier merken die hun stem gebruiken 'for the good'.

De inclusiviteit van Nike

Nike is met hun manifest duidelijk en direct: voetbal is voor iedereen, ongeacht je geslacht, huidskleur, geloof of leeftijd.

Geen Nike-spot zonder celebrity. Toch staan de sterren ditmaal voornamelijk aan de zijlijn. Misschien nog opvallender is hun selectie waarmee Nike alle ‘vakjes aantikt’. Van voetbalster Pernille Harder tot Engeland’s eerste vrouwelijke moslimscheidsrechter en Marcus Rashford, die met zijn FareShare-stichting strijdt voor goede schoolmaaltijden. Het concept van Wieden + Kennedy Amsterdam is geweldig verfilmd door Felix Brady. De sterke quotes zijn slim close gedraaid en heerlijk afgewisseld met drone shots en vloeiende transities door Stink Films. De commercial maakt deel uit van de overkoepelende ‘Play New’ campagne waarin Nike iedereen aanmoedigt om op nieuwe manieren sport te ontdekken of eraan deel te nemen.

Het gelijkheidsprincipe van Lux

Verzorgingsmerk Lux staat achter alle vrouwen en respecteert hoe ze zijn (geboren). Het Unilever-merk breekt een lans voor de atlete Caster Semenya die vanwege haar testeronspiegel door de internationale atletiekfederatie niet als vrouw wordt erkend en verbannen is uit alle competities.

Het pleidooi, geschreven door Wunderman Thompson Singapore, is sterk onderbouwd: alle topsporters zijn superhelden met een genetische voorsprong. Waarom wordt Semenya hiervoor bestraft? Het bruggetje naar hun product is snel gemaakt. Regisseur Ralph Karam zorgt voor een perfecte balans van boodschap en merkwaarden. De verfijnde animaties van Le Cube verbinden alles tot één krachtige uiting. Deze campagne sluit perfect aan bij het moederbedrijf. Unilever focust zich (na kritiek) op een ‘meer inclusieve definitie van schoonheid’ en schrapt per direct het woord ’normaal’ van al haar verpakkingen.

Het eerbetoon van EA Sports

Voor kenners was het niet de vraag óf Kiyan Prince zou doorbreken in de Premier League, maar wanneer. Op vijftienjarige leeftijd werd hij echter neergestoken en overleed aan zijn verwondingen. Vijftien jaar later maakt het talent alsnog zijn debuut in FIFA21.

De campagne wordt breed ondersteund door onder meer Adidas, sportketen JD en zijn voormalige club Queen Park Rangers, die hem in de spelersselectie heeft opgenomen met rugnummer 30 – verwijzend naar de leeftijd die Prince zou hebben gehad, als hij nog had geleefd. Alle betrokken partijen hebben belangeloos meegewerkt en de opbrengsten gaan volledig naar het Kiyan Prince Fonds.

De activatie van Footlocker

Footlocker weet dat schoenen de wereld niet veranderen. Maar ziet wel dat hun Gen-Z doelgroep zich steeds meer zorgen maakt over de toekomst en zich vaker wil uitspreken. Met de aangescherpte brand purpose lanceerde Footlocker medio 2020 een nieuw platform voor deze frontrunners.

De schoenenwinkel zet zelf de eerste stap en doneert 200 miljoen dollar aan gemeenschapsprojecten. Tegelijkertijd wil Footlocker met het nieuwe platform hun doelgroep activeren om positieve veranderingen te realiseren. Analog Folk Amsterdam maakte een slimme dubbelslag met vijf creative twintigers. De protagonisten uit de campagne stippen met hun verhaal niet alleen de main topics aan, ze geven tegelijkertijd het perfecte voorbeeld hoe je zelf in actie kunt komen: met hoop, empathie, volharding, zichtbaarheid en zelfexpressie. 

Enzo Greco is Motion Director bij Born05.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie