Bewonersparticipatie in de Bijlmermeer was geen flauwekul

De introductie van informatietenten met een hapje en een drankje heeft effect gehad op de beleidsrealisatie – blijkt uit onderzoek.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Patrick van Beveren, manager Wonen bij de gemeente Amsterdam, onderzocht in welke mate en vorm bewoners invloed hadden op het resultaat van het stedelijke vernieuwingsproces tussen 1992 en 2008 in de Bijlmermeer. Hij stuurde (oud-) Bijlmerbewoners een vragenlijst toe en sprak met professionals en bestuurders. Deze week is hij op het onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd.

Fietspaden

Het onderzoek van Van Beveren laat zien dat bewoners van de Bijlmermeer inbreng en invloed hebben gehad bij de realisatie van stedelijke vernieuwing. Dit geldt voor zowel sociaal-economisch sterke als zwakke groepen. Een meerderheid van zowel bewoners (60%) als professionals en bestuurders (85%) geeft aan dat bewoners invloed hebben gehad. Deze invloed bleek niet uitsluitend beperkt tot kleine kwesties. Zo hebben bewoners in een aantal situaties het bouw- en/of renovatieprogramma weten bij te stellen in de Bijlmermeer. Maar ze hebben ook invloed gehad op kleinere kwesties, zoals het verleggen van fietspaden of het terugplaatsen van een tennisveldje.

Van Beveren: ‘Deze uitkomst strookt met de hoofdconclusie dat bewoners invloed hebben op het niveau van beleidsrealisatie.’

Actieve overheid

Een actieve overheid blijkt volgens Van Beveren cruciaal voor effectieve bewonersparticipatie. In het geval van de Bijlmermeer is het stadsdeel Zuidoost zeer actief geweest in de periode 1995-2001. Dit heeft onder andere geleid tot Bijlmerspecifieke participatievormen zoals de introductie van informatietenten met een hapje en een drankje.

Geen invloed op beleidsontwikkeling

Hoewel participatie hoog op de politieke agenda staat, hebben Nederlandse burgers geen invloed op of betrokkenheid bij landelijke en stedelijke beleidsontwikkeling te hebben. Dit geldt ook voor recent beleid zoals stedelijke vernieuwing en wijkaanpak. Van Beveren: ‘Dit is een betekenisvolle uitkomst voor de gemeente Amsterdam. Bewoners kunnen veel meer betrokken worden dan alleen bij de realisatie van beleid in specifieke gebieden.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie