Accenture Innovation Awards Concept van de Week – Earlydoc: de online-huisarts

Uit onderzoek is gebleken dat in 2011 33% van de Nederlandse doordeweekse huisartsconsulten medisch gezien onnodig was – in het weekend zelfs 80%. Na doorberekening van Earlydoc kost dat naar schatting in de VS en Europa jaarlijks 120 miljard euro. Gezondheid is het hoogste goed. Maar voor de komst van AIA-deelnemer Earlydoc kreeg je nergens informatie over symptomen die je huisarts ook zou geven.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Marieke Schoutsen is oprichtster van , de web-app waarmee je gezondheidsklachten kunt nagaan en die je vervolgens doktersadvies voorschotelt. Marieke: “Het is met nadruk een eerste stop voor mensen met een medische klacht. Dus heb je bijvoorbeeld hoofdpijn, dan vertelt Earlydoc je of en wanneer je naar de huisarts moet, waar je op moet letten, wat je zelf kunt doen en welke diagnose je huisarts het eerst zou stellen.” Bij Earlydoc geldt: check je symptomen en weet wat je kunt doen.

Algoritme matcht historie
Earlydoc is nu een half jaar live, de recentste versie draait een paar maanden. Je hoeft geen account te hebben. Hoe dan ook vul je je klachten eenvoudig in – het verschil is dat mét account je medische geschiedenis wordt opgeslagen. Marieke: “Elke keer als je een check doet, worden de gegevens opgeslagen. Kom je weer, dan redeneert het algoritme met je historie. Stel dat je al drie keer keelpijn hebt gehad in de afgelopen maanden, dan wordt het advies ‘ga naar de huisarts’ in plaats van ‘ziek uit’.

Zorg radicaal veranderen
Marieke wil met Earlydoc iedereen voorzien van de juiste medische instructies – instructies waar elke arts achter staat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Earlydoc deel wordt van het zorgproces, wat de sector radicaal kan veranderen. Marieke: “Gebruikers kunnen meer en meer gegevens toevoegen aan hun account, zoals bloedsuiker, bloeddruk, leeftijd en gewicht. Het beeld wordt zo completer, en dat kan checks via Earlydoc kwalitatief verbeteren. In de toekomst kun je alle gegevens delen met je huisarts en tegelijkertijd een afspraak plannen.”

Beslissingsondersteuning
Marieke studeerde in 2009 af aan de UvA en behaalde de Master of Science Medical Informatics. “Mijn hele master ging over beslissingsondersteuning – richtlijnen van artsen, huisartsen en assistenten digitaliseren, en daar een systeem omheen programmeren. Earlydoc ligt in het verlengde. Het werkt zowel met diagnosticerende richtlijnen van artsen als met de richtlijnen die assistenten gebruiken om te bepalen wanneer een situatie ernstig is. Daar hebben we één groot computeralgoritme van gemaakt. Ik heb zelf het prototype helemaal geprogrammeerd. Nu doe ik vooral de front-endprogrammering, back-end doet mijn collega Travis Dunn.”

Zelfdokteren met Google
Hoe nieuw is deze manier van zelfdokteren – een fenomeen dat bovendien nogal eens bekritiseerd wordt? Marieke: “Medische informatie op internet is altijd heel algemeen. En je wordt vaak onnodig bang gemaakt als je symptomen googelt. Wat ontbreekt, is specifieke gepersonaliseerde zorginformatie via het internet. Earlydoc zal nooit adviseren niet naar de huisarts te gaan. Uit het algoritme komen adviezen voort die artsen ook zouden geven. Om te voorkomen dat mensen te licht of te zwaar denken over hun symptomen, geven we aan op welke dingen ze moeten blijven letten.”

Soortgelijke concepten
Applicaties en websites in dezelfde markt zijn Thuisarts.nl, dat informatie geeft van het Nederlands Huisartsen Gemeenschap (NHG). Voor deze website geldt dat je eerst een diagnose van je huisarts nodig hebt om de juiste informatie te kunnen vinden. Dan hebben we nog Moet ik naar de dokter? Deze app stelt basale vragen en geeft vervolgens advies of je naar de dokter moet. Marieke: “Dat is ook wat wij doen, alleen wij doen het uitgebreider. Earlydoc geeft een complete medische analyse.”

85.000 gebruikers, 11 medici
Earlydoc heeft nu 85.000 gebruikers, de gemiddelde leeftijd is 45 jaar. Daarvan gebruikt 33% Earlydoc mobiel, en 60% van het totale aantal gebruikers is vrouw. Marieke: “De geluiden zijn positief. 89% vindt dat Earlydoc de beste informatie biedt vergeleken met andere bronnen die ze raadpleegden. En we leerden dat 13% van de mensen die van plan waren naar de huisarts te gaan, dit achterwege lieten.” Artsen zijn eveneens te spreken over het concept. “Komende maand gaan we met zes vaste huisartsen samenwerken. Gebruik je Earlydoc en is een van hen je huisarts, dan kun je meteen een afspraak maken. Naast deze huisartsen werken we op dit moment samen met vijf specialisten die verbonden zijn aan het AMC.”

Elke check wordt gecontroleerd
De content van Earlydoc wordt actief door twee artsen, waarvan vaak één specialist, gecontroleerd. Marieke: “Elke check die iemand doorloopt minimaal gecontroleerd wordt door deze twee artsen. Dat kost ze een paar uur per check. Wat we veel terugkrijgen van huisartsen is dat we werken aan een oplossing om buiten de spreekuren om antwoord te kunnen geven. Het maakt zorg beter bereikbaar.in deze tijden van bezuinigingen.”

Verdienen via verzekeraars en huisartsen
Earlydoc zoekt momenteel naarstig naar het passende verdienmodel. Marieke: “De meest logische manier is samenwerken met verzekeraars. Zij besparen als wij onnodige doktersbezoeken voorkomen. We zijn inmiddels in gesprek met een grote verzekeraar. Cruciaal is het effect van Earlydoc inzichtelijk maken. Dit doen we via pilots met huisartsenpraktijken en voor- en na-vergelijkingen. Een andere manier om nu meer omzet te draaien is om een groot aantal huisartsen te laten aansluiten. In ruil voor de efficiëntere praktijkvoering vragen we dan een bijdrage.”

Groeien
Marieke: “Earlydoc zit in de een groeifase. 30% van alles wat de huisarts ziet aan klachten staat nu in ons systeem. Het doel is dat het in 2013 ook minder algemene klachten bevat, zodat we zo compleet mogelijk worden. Het liefst zien we Earlydoc helemaal geïntegreerd in de zorg, met gebruikersdossiers die gekoppeld zijn aan medische dossiers. Zo zien huisartsen direct wat voor klachten iemand in de afgelopen jaren heeft gecheckt via Earlydoc. Daarnaast zijn we bezig met keurmerken, zoals ZegelGezond en de CE markering. Dat moet bijdragen aan een nog betere controle van het systeem zodat meer gebruikers en huisartsen zich aansluiten.”

Aandacht
De laatste tijd is Earlydoc zichtbaar geweest in de media. Zo kreeg Marieke Schoutsen met Earlydoc media-aandacht in de , op , en op .


Tot aan het begin van de Accenture Innovation Awards van 2013 belicht ik elke week een opvallend concept van de editie die achter ons ligt. Bijvoorbeeld over een van de dertig concepten die zich presenteerden op de Innovatiemarkt. De staat nu in het teken van een sfeerimpressie van de prijsuitreiking van vorige week. Daarnaast zijn alle 1400 ingeschreven concepten van dit jaar te vinden in onze database van inschrijvers.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie