Jobpilot, Jobline, Jobzone, Jobtrack, Jobnews. Niet alleen de namen zijn weinig onderscheidend, ook de inhoud van de sites verschilt niet wezenlijk. Allemaal hebben ze een vrij breed vacature-aanbod, overal kun je je cv achterlaten en iedere site biedt tools om 'je carrière te managen'. Werkzoekenden en werkgevers zien door de bomen het bos niet meer, zoals deze maand blijkt uit een overzicht in het Tijdschrift voor Marketing.
Afhankelijk van de definitie die men hanteert - tel je sites van werving- en selectiebureaus bijvoorbeeld wel of niet mee - zijn er tussen de 70 en 300 vacaturesites. Hoeveel grote partijen en nichespelers er uiteindelijk zullen overblijven, wie dat zijn en hoeveel geld ze dat aan marketingcommunicatie en overnames kost, is nog niet duidelijk. Voorlopig is alleen zeker dat media-exploitanten als winnaar uit de strijd komen.
In een overvolle markt is een sterk merk van het grootste belang. Over het algemeen zijn de grote vacaturesites er tot op heden weliswaar in geslaagd hun naam de markt in te schreeuwen, maar het merk laden is een stap waar ze nog niet aan toegekomen zijn. Qua geboden functies en instrumenten lijken de sites veel op elkaar, het komt dus aan op het emotionele onderscheid.
Erik Breeuwsma, directeur van StepStone, benadrukt het belang van een heldere positionering. 'Wij plukken nu al de vruchten van consistentie in ons marketingbeleid. Overal in Europa communiceren we op eenzelfde manier, hebben we hetzelfde imago. We waken voor verwatering van het merk.' Hij maakt zich op voor een shake out. Hij verwacht dat zo'n vier à vijf grote spelers overblijven en een handvol niche
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!