Afgelopen woensdag vertelden we in een interview hier op Communicatieonline over The Presentables, waarmee we de presentatiekracht van leiders willen versterken. Tijdens dat interview werden we uitgedaagd: zouden jullie Willem-Alexander der Nederlanden eens de maat willen nemen. Die uitdaging namen we aan, ook al wonen we liever eerst zelf een publiek optreden bij, en hebben we daarna een face to face intake. Maar dat zat er in dit geval en op deze korte termijn niet in.
Wim-Lex
En dus zaten we de afgelopen dagen aan het scherm gekluisterd om de verbale en non-verbale ’presence’ van ons staatshoofd te bestuderen, en bekeken we zijn laatste Kersttoespraak. We letten op drie dingen: Messaging (boodschap en verhaal), Appearance (lichaam en stem) en Performance (interactie met publiek). Samen maken zij de MAP van Wim-Lex. En hoewel we in dit geval op afstand hebben moeten werken, zijn we tot een aantal opmerkelijke observaties gekomen.
Speelse karakter
Willem-Alexander en Koning Willem-Alexander. Persoon en rol. De twee zijn duidelijk nog niet helemaal aan elkaar gewend. En omdat dat zo is, worstelt Willem-Alexander met zijn speelse, uitdagende karakter aan de ene kant en de gedistingeerde waardigheid van zijn functie aan de andere. Met als gevolg (en dat zien we vaker bij bestuurders) dat hij erg in zijn hoofd gaat zitten, en juist niet in zijn lijf. Daardoor komt hij in dit soort momenten vaak weinig spontaan en wat stijfjes over (dat laatste ook echt fysiek; het bovenlijf van Willem Alexander is nagenoeg onbeweeglijk).
Nelson Mandela
In het interview met Wilfried de Jong had hij daar ook last van. Hij was op z’n best als hij anekdotisch vertelde, bijvoorbeeld over zijn toevallige ontmoeting met Nelson Mandela. Toen straalde hij, en leek hij ook meteen wat lekkerder in zijn vel te zitten. Ook op het moment dat hij over zijn vader en zijn overleden broer vertelde, las je in zijn gezicht de emotie, en was hij echt aanwezig. Maar zodra hij gaat beschouwen, lijkt het of er een waas over zijn gezicht komt. Dan is hij mijlenver weg, lacht hij de interviewer vriendelijk toe, om twee seconden later zijn gezicht weer in de plooi te hebben. Aandachtig luisterend naar de vraag, al nadenkend over het antwoord dat hij gaat geven, maar zelf niet present.
Autocue
Hetzelfde zie je bij zijn laatste Kersttoespraak. Daar merk je dat de uitgeschreven tekst hem vooral in de weg zit. Hoewel hij goed omgaat met de autocue, is hij te veel een voorlezer en gaan lijf en gezicht verstrammen. Bij de slottoespraak gisteren aan het einde van het bezoek aan Tilburg bracht hij zijn speech weliswaar met verve, maar het was te veel uit het hoofd geleerd en daardoor was hij veel te weinig ’in het moment’.
Rol als koning
Het goede nieuws is, er is veel aan te doen. Deels zal dat vanzelf gaan omdat hij steeds beter in zijn rol als koning zal gaan ’wonen’. Maar als hij er gericht aan zou willen werken, zal hij veel sneller vooruit gaan. Zonder overigens een ander persoon van hem te maken. Integendeel, wij willen juist meer Willem-Alexander zien!
Rituelen
Twee tips willen we hier ongevraagd alvast geven. Beste Willem-Alexander, vertel meer vanuit momenten die je zelf voor je ziet. Dan ga je vanzelf minder in je hoofd en meer in je lijf zitten en fysieker vertellen. En als tweede: zet de rituelen als Kersttoespraken, speeches en presentaties meer naar jouw eigen hand. Zorg ervoor dat het jóuw optredens worden.
Hier moeten we het voor nu bij laten. De rest van onze adviezen lichten we met alle plezier in een persoonlijk onderhoud nader toe.
Door Serge van Rooij & Theo Hendriks, The Presentables
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!