Online videofestival VidCon vindt voor het eerst plaats in Europa. De RAI Amsterdam wordt dit weekend overspoeld door tieners die hopen hun YouTube-idool te ontmoeten. Vrijdag begint een speciaal programma (Industry Track) voor een ouder publiek: de professionals uit de marketing- en mediawereld.
Klein maar internationaal publiek
Terwijl de RAI wordt opgetuigd voor het zogenaamde ‘creators event’ luisteren professionals uit heel Europa en de Verenigde Staten naar presentaties over online video. Het publiek is divers, maar de opkomst is nog lang niet zo groot als bij het originele jaarlijkse evenement in San Francisco. Daar komen zo’n 25.000 bezoekers op af (waarvan 25% uit Europa), hier zit het auditorium van de RAI (max. 1750 bezoekers) nog niet vol. Zaterdag en zondag wordt het naar verwachting veel drukker.
Creators, professionals en merken moeten samenwerken
Toch is de Industry Track erg belangrijk voor VidCon. Dat zegt oprichter en directeur Hank Green. ‘Het doel van de conferentie is de sector vooruit helpen en dat kan alleen als creators, professionals en merken samenwerken.’
Green is zelf vlogger en vooral bekend om zijn YouTube-kanaal Vlogbrothers, waar hij en zijn broer regelmatig video’s plaatsen. Verder maakt en presenteert hij een paar educatieve kanalen: Crash Course en SciShow. Hij begon in 2010 samen met zijn broer het Amerikaanse VidCon. Zijn reden: ‘Zoiets bestond nog niet, dus een gat in de markt. En omdat ik wil meewerken aan waar het heen gaat met de sector’.
Video: Green kondigt aan VidCon dit jaar ook naar Europa en Australië komt
MCN’s worden mediabedrijven
De toekomst van online video is een belangrijk thema. Zo bespreken experts bijvoorbeeld de toekomst van multi-channel networks (MCN’s). Dat zijn bedrijven als Maker Studios, AwesomenessTV en BroadbandTV die kanalen van onafhankelijke YouTubers verzamelen, contracten met de makers afsluiten en zorgen voor reclame-inkomsten. Ze groeperen kanalen op thema of doelgroep en kunnen zo een bepaald bereik aanbieden aan mediabureaus en adverteerders. Dit soort bedrijven bestaat al een tijdje en sommige ondernemers zijn zelf al bezig met de volgende stap: veranderen in mediabedrijf.
'Wij doen tegenwoordig alles'
Neem bijvoorbeeld Matt Heiman van het Londense Diagonal View, Jan Riemens van het Nederlandse Zoomin.TV en Sebastiaan van Dam van het Duitse Divimove. Zij vertellen in een paneldiscussie dat ze niet alleen geld verdienen aan kanalen van YouTubers, maar ook zelf kanalen en videoformats ontwikkelen voor merken. Riemens: ‘Wij doen tegenwoordig alles: productie, marketing, distributie.’
Influencers hebben daar een rol in, omdat zij het beste weten wat werkt op de nieuwste online platformen. Heiman: ‘Het is beter om als merk een eigen kanaal en fangroep op te bouwen. YouTubers kunnen helpen om dit soort formats op te zetten. Die jongeren selecteer ik niet per se op het aantal fans dat ze hebben, maar op hun talent.’
Het belang van formats en consistentie
Consistentie (oftewel: werken met formats, regelmatig nieuwe video's) is belangrijker dan je denkt! Check deze slide #VidConEU @adformatie pic.twitter.com/pFmZw16GtA
— Claartje (@ClaartjeVogel) April 7, 2017
Van bioscoopfilm naar YouTube-format
Een voorbeeld van een succesvol project in samenwerking met YouTubers is de campagne voor de bioscoopfilm Nerve. Deze thriller gaat over een spel op internet, waarin de hoofdrolspelers elkaar uitdagen om opdrachten te voltooien. In de Duitse campagne (Havas Media en StudioCanal) deden YouTubers het spel uit de film na. Sommige afleveringen werden meer dan een miljoen keer bekeken en de bioscoopfilm werd een hit in Duitsland.
Algoritmes, VR en AR
Andere thema’s waren de algoritmes van platformen als Snapchat, Facebook en YouTube (ondoorgrondelijk en continu aan het veranderen) en de toekomst van virtual- en augmented reality. De meningen verschillen nogal over dat laatste thema. Eén groep experts denkt dat consumenten gaan kiezen: een van de twee overleeft, de ander verdwijnt. De tweede groep denkt juist dat ze beide blijven bestaan: AR als de volgende stap voor de smartphone, VR als ontwikkeling in film en tv.
Video:
Adformatie en Madefordigital interviewen Hank Green, Sebastiaan van Dam (Divimove) en Jonatan de Boer (OnLane) over VidCon Europe 2017.