In politieke turbulente tijden is een goed beoordelingsvemogen een kostbaar bezit. Soms gaat het daarmee mis. Dat kan je lang achtervolgen.
Onno Aerden, de woordvoerder van Pieter Omtzigt en diens NSC, moest twee weken geleden binnen drie uur alweer het veld ruimen. De X-meute had tweets van hem opgedoken waarin hij Caroline van der Plas de maat nam.
Fijnzinnig was zijn tekst niet en ook nog geschreven over een concurrerende partij van NSC.
Aerden kon direct opstappen – ‘werd gecancelled’ in hedendaags Nederlands - en nam een afgesproken mediastilte in acht. Maandag meldde hij zich weer toen het nieuws bekend werd dat de voorzitter van NSC, Hein Pieper, was opgestapt vanwege een zaak van 20 jaar geleden.
Pieper zijn werkcomputer was destijds vastgelopen door het kijken van porno. Hij werd daar als directeur van het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties op aangesproken door een medewerker. De man werd kort daarna ontslagen.
Kapot cancellen
Deze medewerker was het niet vergeten allemaal en maakte melding van de zaak bij partijleider Omtzigt. Die liet onderzoek verrichten, waarna Pieper besloot op te stappen.
Er was op sociale media de nodige kritiek op het feit dat iemand twintig jaar na een misstap nog moest boeten. Ook Onno Aerden, kort geleden zelf dus gecancelled, sloot in die rij aan. Hij plaatste een bericht op X dat we ‘moeten uitkijken dat we niet iedereen en alles kapot gaan cancellen’.
Caroline van der Plas had nog een appeltje te schillen met Aerden en haakte in met de vraag over zijn reflectie op zijn eigen rol. De woordvoerder gaf toe dat hij die woorden niet had moeten gebruiken ‘zoals ik meteen ook tegen de mensen bij NSC heb gezegd’.
Die woorden had ik niet moeten gebruiken, zoals ik meteen ook tegen de mensen bij NSC heb gezegd. Het punt is dat we elkaar steeds harder afserveren op missers uit het verleden. Toch?
— Onno Aerden (@onno_aerden) October 2, 2023
Het was sterker geweest als hij zijn excuses had gemaakt aan degene die was beledigd. Van der Plas speelde het direct via de persoonlijke en emotionele band.
Het punt is ook dat mensen van alles over je roepen dat niet waar is. Zonder ooit een woord met die persoon te hebben gesproken. Daar vloeit cancellen, of pogingen daartoe, uiteindelijk uit voort.
— Caroline van der Plas (@lientje1967) October 2, 2023
En deze vraag zit ook nog steeds in mijn hoofd: Waarom toen pas dit tegen NSC zeggen en mij daarvoor nooit zelf hebben benaderd om uit te leggen dat het niet okay was? Er zat maanden tussen. Weet u hoe het voelt om gezwel genoemd te worden wanneer je man aan kanker is overleden?
— Caroline van der Plas (@lientje1967) October 2, 2023
En ook als niemand in je omgeving aan kanker is overleden, is dit soort bewoordingen echt keihard. Vergeleken worden met een dodelijke en helse ziekte.
— Caroline van der Plas (@lientje1967) October 2, 2023
Naschrift: De kwestie eindigde overigens minder scherp dan dat hij werd uitgevochten op X. Geheel in lijn met wat een communicatiespecialist doet zorgde Jan-Willem Wits voor de 'verbinding' Hij postte een bericht over de analyse die Ton F. van Dijk van HP De Tijd maakte over de kwestie. Van Dijk toonde begrip voor zowel de positie van Aerden als die van Van der Plas en pleitte voor de menselijke maat:
'Laten we een einde maken aan de angstige en hysterische samenleving waar samen leven steeds moeilijker wordt en ieder foutje meedogenloos wordt afgestraft zonder dat het ook maar enig nobel doel dient.'
Wat een prachtige beschouwing @tonfvandijk cc @lientje1967 @onno_aerden @PieterOmtzigt https://t.co/FQ51xj4uxN
— JW Wits (@janwillemwits) October 3, 2023
Zowel Aerden en Van der Plas was het met Wits eens. De kwestie eindigde in een digitale verzoening.
Ik stel een groepshug voor 😉
— JW Wits (@janwillemwits) October 3, 2023