De tegenwerking en leugens waarmee Pieter Klein van RTL Nieuws en Jan Kleinnijenhuis te maken kregen in hun onderzoek naar de toeslagenaffaire maken een ethisch debat over overheidsvoorlichting noodzakelijk. Dat zei Joop Bouma, journalist bij Trouw, bij de uitreiking van de Villamedia-award Journalisten van het Jaar 2019.
Klein (RTL Nieuws) en Kleinnijenhuis (Trouw) kregen de eretitel toegekend vanwege hun diepgravende en langdurige onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Ze legden daarin bloot hoe de Belastingdienst jarenlang onterecht toeslagen stopzette en terugvorderde en ouders daarbij bestempelde als fraudeurs.
Bouma, die de prijs vorig jaar won, ging in op de wijze waarop Klein en Kleinnijenhuis zijn tegengewerkt door voorlichters. Ze werden geïntimideerd, lastiggevallen en sommige voorlichters spinden bij andere parlementaire journalisten dat de twee niet serieus genomen moesten worden omdat ze niks in handen hadden.
Trollenleger van openbaar bestuur
Bouma vindt dat er een grens is gepasseerd: ‘Er is tegen ze gelogen. Dat gaat te ver, dat raakt aan de fundamenten van de vrije pers. Want als je als woordvoerder van een overheidsinstantie de zaak verdraait, niet de waarheid spreekt, liegt, dan ben je niet meer dan een trollenleger van het openbaar bestuur.’
De Trouw-journalist noemt het handelen van de voorlichters een griezelige taakopvatting: ‘Dan ben je geen voorlichter meer, maar doe je aan reputatiemanagement om de staatssecretaris of minister uit de wind te houden.’
Hij pleit er voor dat voorlichters en woordvoerders, met name in het politieke veld, een debat gaan voeren over de ethiek van het werk, de grenzen en taak.
Zie ook het verslag van de bijeenkomst op Villamedia
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!