Te midden van de doelgroep, op een beurs die jaarlijks bijna 100.000 bezoekers trekt. Zestig professionals zijn aanwezig om kennis uit te wisselen en op te doen over de ‘oudere consument’. De kernvraag : bestaat die eigenlijk wel, de ‘50+-er’?
Door: Jacqueline van Dinten SMP*
“Segmenteren op leeftijd is niet verstandig”, zegt Edgar Keehnen van Bureau Agewise. We hebben namelijk behalve de chronologische leeftijd (geboortedatum) te maken met drie andere soorten leeftijden:
- De biologische leeftijd (hoe men zich lichamelijk voelt )
- De ideale leeftijd (hoe oud zou je willen zijn)
- De cognitieve leeftijd (hoe oud voel je je?)
Edgar neemt ons ons mee in de denk- en belevingswereld van de ‘oudere consument’, hij benoemt 7 soft spots van ouderen:
1 The bright side of life. Life before 50 is nothing but a warm-up.
De oudere consument staat positief in het leven.
2 The moment is now.
De dag van vandaag is belangrijker dan vroeger en de toekomst.
3 Simplify my life.
Houd de boodschap dus simpel en creëer niet te veel keuzes.
4 Authenticity.
Het gaat oudere mensen om het kopen van ervaringen in plaats van producten of diensten. Ervaringen zijn authentiek.
5 Connectivity.
Oudere mensen concentreren zich op de vaste relaties die ze hebben.
6 Generativity.
Iets doen of betekenen voor andere generaties staat hoog op hun agenda.
7 Making sense of life.
De zin van het leven wordt belangrijker bij het ouder worden. Producten of diensten die hier iets aan toevoegen spreken ze aan.
Leolux
Hans Filippini, marketing manager van Leolux vertelt dat Leolux niet bewust aan 50+ marketing doet. De wijze waarop zij ouderen willen ‘beraken’ is het aanpassen van de sfeerbeelden in advertenties afhankelijk van de doelgroep die ze willen bereiken. En ook in de marketing mediamiddelenmix zijn diverse op de oudere doelgroep gerichte media aanwezig. Maar waar de meeste aandacht naar uitgaat is dat er nieuwe zitmeubelen worden ontwikkeld met verschillende functies gericht op ouderen zonder hen daar direct op te wijzen. Zo wordt bij de productontwikkeling de doelgroep ouderen dus specifiek meegenomen bij Leolux.
Zeurpieten
De focusgroep met als moderator Pieter Paul Verheggen van Motivaction en acht ouderen (67-78 jaar) in het midden van een cirkel met 60 professionals liet een kijkje zien in de belevingswereld van ouderen en leverde vooral mooie uitspraken op. Zo zijn zeven van de acht ouderen actief aanwezig op Facebook. En mag er dan grote twijfel bestaan of het betalen via internet en webwinkels wel veilig genoeg is, zij surfen actief over het internet om informatie te verzamelen. Daarnaast hechten zij veel waarde aan de folders die wekelijks in de brievenbus komen, niet alleen op zoek naar de aanbiedingen maar ook omdat het ‘gezellig’ is om in te bladeren. Ze hebben het allemaal druk, die geraniums om achter te zitten, lijken nog mijlen ver weg. Daarbij is het bewaken van een zelfstandig leven het allerbelangrijkste en bedenken ze zelf oplossingen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Van “een tussendeur met de woning van de buurvrouw” tot “ik ga gewoon bij mijn zoon wonen” en “we hebben met de buurt een zorg coöperatie”. Stuk voor stuk staan ze positief in het leven en vinden zij dat andere ouderen “zeurpieten zijn die altijd klagen”.
De vraag dringt zich op: bestaat 50+ marketing dan eigenlijk wel? Na de middag wordt duidelijk dat de groep zeer divers is en dat segmenteren op leeftijd geen zin heeft. Segmenteren op leefstijlen en drijfveren lijkt hier toch echt beter op zijn plaats.
De 50+ er is gewoon net zo divers als de 50- er.
*Jacqueline van Dinten is marketeer bij Viattence
@Jvandinten
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!