Dat voetbalclubs geregeld moeite hebben met het lezen van hun morele kompas is geen verrassing.
Heracles, bijvoorbeeld, liet zijn sterspeler Rai Vloet anderhalf jaar geleden gewoon weer op zijn wedstrijd spelen nadat hij betrokken was bij een ongeval waarbij een 4-jarig jongetje om het leven kwam. Vloet reed met 200 kilometer per uur en te veel alcohol op tegen de gezinswagen waarin het ventje en zijn familie reden.
Heracles trok zich weinig aan van het leed dat het gezin was aangedaan, en wachtte het politieonderzoek niet af: ‘Rai heeft bij ons zijn verhaal gedaan. We hebben de beslissing om hem terug te laten keren gemaakt op basis van die informatie’
De supporters walgden van het besluit van de club. Vloet kreeg ruim een jaar later een celstraf op van 2,5 jaar opgelegd, waartegen hij beroep heeft aangetekend.
Strategie van overwaaien
Ook Emmen laat nu zo’n staaltje miscommunicatie zien. Het legde gisteren middenvelder Desley Ubbink vast maar repte met geen woord over een zwarte bladzijde in diens leven.
De speler bleek in 2015 tot 160 uur taakstraf te zijn veroordeeld vanwege seks met een 14-jarige meisje. Hijzelf was ten tijde van het delict 20 jaar.
In een verklaring aan slachtofferhulp schreef het slachtoffer dat ze bang was voor Ubbink en dat de seks haar werd opgedrongen.
Hoewel het nieuws over de veroordeling met een simpele zoekactie op Google was te vinden, en ook op de Wikipedia-pagina van de speler stond, repte FC Emmen er met geen woord over. Misschien dacht het dat het wel zou overwaaien of dat mensen er geen aanstoot aan zouden nemen.
'Rot geschrokken'
Dat gebeurde uiteraard niet. Op sociale media kwamen er tientallen verontwaardigde reacties op de aanwinst, algemeen-directeur Rinse Bleeker van FC Emmen liet weten zich er 'rot geschrokken' van te zijn.
Verder houdt hij vooral zijn kaken op elkaar ‘omdat het gaat om de privé-situatie van een medewerker’. Hij wil zelfs geen antwoord geven op de vraag of FC Emmen wist van de veroordeling. ‘Wellicht dat we er op een later moment nog op terugkomen.’
Wel in actie kwam een medewerker Communicatie van de voetbalclub die op Wikipedia probeerde de informatie over de veroordeling van Ubbink aan te passen, maar werd betrapt door journalist Wouter Holsappel van Oog TV.
Die tweette: ‘Iemand heeft vanochtend geprobeerd deze passage van de Wikipedia-pagina van de nieuwe aanwinst van FC Emmen proberen te halen. Misschien had ie dat even anoniem moeten doen.’,
De kous af
Algemeen-directeur Rinse Bleeker, die met zijn zwijgen de indruk achterlaat zelf vergeten te zijn de achtergrond van de nieuwe aanwinst te checken, laat weten dat de verantwoordelijke communicatiemedewerker op diens actie is aangesproken.
Er zaten volgens Bleeker geen kwade bedoelingen achter diens handelen. ‘Dat is ondoordacht geweest en had niet gemoeten. Het is uitgesproken en daarmee is de kous ook af.’
Bleeker vergeet voor het gemak dat hijzelf ook een rol speelt in het onhandige optreden van de communicatiemedewerker. Dat past namelijk naadloos in een cultuur waarin de hoogst leidinggevende lastige zaken liever verzwijgt dan benoemt.
Iedereen beschadigd
Uiteindelijk is iedereen erdoor beschadigd. De club en daarmee zijn supporters. Het meisje om wie het gaat, nu een vrouw van 24, die waarschijnlijk niet zit te wachten op deze ongeleide publiciteit. En ook speler Desley Ubbink, die zijn straf heeft voldaan, maar niet de kans heeft gehad om er zelf als eerste iets over te zeggen, eventueel over zijn spijt en lessen die hij heeft getrokken.
Bij de start bij zijn nieuwe club wordt de communicatie gedomineerd door woedende supporters, die hem in de zwaarst mogelijke bewoordingen laten weten dat hij niet welkom is. De algemeen-directeur denkt intussen nog na of hij nog wel op deze ‘privékwestie’ wil terugkomen.
*Naschrift: Inmiddels is Emmen met een verklaring op zijn site gekomen over de kwestie. Hier de volledige tekst van de verklaring: