Vooropgesteld: het is ongelooflijk wat een reisorganisatie als Corendon voor zijn kiezen krijgt. Het zou zelfs de vouchers niet meer kunnen uitbetalen aan reizigers en klanten, dat zou het niet overleven, zei topman Steven van der Heijden woensdagavond bij Op1.
Dat Corendon daarom de vlucht naar voren kiest, de virusvrije vakantievlucht, is volkomen te begrijpen. Drie dagen geleden kondigde het reisbureau in een persbericht aan coronavrije reizen te gaan aanbieden. Mensen worden voordat ze het vliegtuig instappen getest. Als ze het coronavirus niet hebben, mogen ze mee. De rest van de vakantie worden ze in een all inclusive-verblijf afgeschermd van de buitenwereld samen met de andere virusvrije vakantievierders, een gesloten systeem.
Minister De Jonge van Volksgezondheid, die graag de populaire jongen speelt, deed er niet al te lang over om te reageren: 'All inclusive kan inclusief virus zijn', zei hij op persvragen, waarmee hij het hele plan met een voorbedacht zinnetje afserveerde
De verongelijke afgewezene
Corendon-ceo Steven van der Heijden kwalificeerde de reactie van de bewindsman tegen Op1 als schokkend: ‘Het blijkt dat minister De Jonge over onjuiste informatie beschikt en zelf ook de verschillende tests door elkaar haalt.’
Van der Heijden herhaalde dat een paar keer, en toonde zich de verongelijkte afgewezene die maar niet begrijpt dat dat de wereld hem niet begrijpt. Het RIVM? Had hij 24 april al benaderd. ‘Herhaling, herhaling, mails, brieven, telefoons, nooit een reactie gekregen. Nu lanceren we het en hebben binnen een dag afkeurend commentaar.’
En Corendon had het toch allemaal zo goed verwoord in het persbericht, hoe kon het toch dat het niet werd begrepen? De reisorganisatie ging namelijk géén bloedtest doen en ook níet op antistoffen testen, want die geven geen uitsluitsel of iemand het virus bij zich draagt.
Dat doen, volgens Corendon, wel de zogenoemde PCR-testen die kijken of iemand genetisch materiaal van het virus bij zich draagt. Wie het persbericht had gelezen, had het geweten.
Wie het persbericht leest begrijpt vooral de verwarring die Corendon zelf in het leven heeft geroepen. Het kondigt zijn coronavrije vakantie aan, meldt direct daarna dat het testen doet met antistoffen, iets waar het ook mee adverteert trouwens.
Pas erg laat, aan het eind van een toch al informatiedichte tweede alinea, meldt het nog even dat die antistoffentest niet de test is die voor de coronavrije vakanties wordt gehouden.
Waarom nou precies een hele teststraat voor die antistoffentest heeft opgetuigd, en waarom dat überhaupt in het persbericht staat, direct achter het coronavrije-vakantieplan is volkomen onduidelijk. Of tenminste, het persbericht meldt ook dat na de twee dagen dat medewerkers van Corendon zich kunnen laten testen, de test ‘ook commercieel aan andere belangstellenden’ wordt aangeboden.
Twee verwarrende boodschappen, één persbericht
De hele ‘schokkende’ verwarring waar Corendon-topman zich zo boos over maakt en anderen van beticht, heeft het bedrijf over zichzelf afgeroepen. Het heeft de publicitaire gevoeligheid van de materie onderschat, twee berichten in een persbericht willen stoppen en is daarna om zich heen gaan slaan omdat Corendon niet begrepen wordt.
Als het zijn eigen plan serieus neemt, waar ik vanuit ga, had het zijn beter klanten duidelijk kunnen maken dat het er alles aan doet om ze een veilige vakantie te bieden.Dan had het daar alle bewijslast voor aangeleverd. Dan had het aangegeven de deskundigen te volgen en leidend te laten zijn. Dan had het oog gehad voor het sentiment in de samenleving, die nog maar net bekomen is van overvolle ic-afdelingen, die weliswaar de ergste angst kwijt is, maar nog altijd in crisis verkeert.
Dan was het wat zorgvuldiger geweest, juist in communicatie.
Verstorende discussie, antistoffentest stopgezet
Donderdag einde middag maakte de reisorganisatie bekend de activiteiten voor de antistoffentest stop te zetten. Vanwege de onduidelijkheid, met een verstorende discussie als gevolg.'Hierbij blijkt dat er bij pers en publiek voortdurend verwarring blijft ontstaan over de twee verschillende soorten tests die er zijn', schrijft Corendon.
Illustratief is het bericht hierover van nu.nl, die dit later weer moest rectificeren. Het had de verkeerde test aan de virusvrije vakantie gekoppeld.