Amsterdam leert bewoners Wallen om te gaan met een 'plassituatie'

Zo'n dertig buurtbewoners waren ingegaan op de oproep van het Stadsdeel Centrum van de Gemeente Amsterdam voor deelname aan een workshop "Omgaan met overlastgevers".

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

"Zullen we naar een plassituatie gaan? " begeleider Hans Kaldenbach en auteur van een aantal boeken over het omgaan met de jongeren in de straatcultuur vraagt om een vrijwilliger uit het publiek. Hé kun je ergens anders gaan plassen?" vraagt deze aan de acteur die de wildplasser speelt, en tikt hem op zijn rug. Een woede-aanval is het gevolg: "Blijf van me af man!". De natuurlijke reactie van de verontwaardigde Wallenbewoner leidt tot een verdere escalatie en een heftig oplopende, gelukkig gespeelde ruzie.

De ambtenaren van het Stadsdeel Centrum van de Gemeente Amsterdam en de medewerkers van het project 1012 merkten dat ondanks alle maatregelen de buurtbewoners steeds vaker last hebben van de bezoekers van het Wallengebied. Overlast variërend van openbare dronkenschap, nachtbraken, drugshandel en agressiviteit. Sommige bewoners voelen zich ten einde raad en ergeren zich meer en meer hieraan. "Mijn neef woont in Hoofddorp, en als je daar woont, weet je dat je met Schiphol en overvliegende vliegtuigen te maken krijgt.", aldus Kaldenbach: "Jullie op de Wallen kunnen maar beter accepteren dat je in een druk gebied woont, waar dit soort overlast onvermijdelijk is."

Wat wel kan helpen voor de eigen gemoedsrust is de-escalerend gedrag en op de juiste wijze omgaan met veroorzakers van overlast - vaak mensen met een &;kort lontje&;. De workshop bevatte wat interessante tips daarvoor:

·       Groet altijd eerst, leg contact

·       Probeer daarna verder verbinding te leggen op een manier die niet agressief of normerend overkomt: blijf verbinding maken

·       Kies het juiste moment om te stoppen

Dit alles gaat alleen goed wanneer je niet zelf roodgloeiend bent of je niet lekker voelt. Maar blijkt in de praktijk wel effectief te zijn.  En dat muntje hoorde je tijdens de avond dan ook diverse malen bij de case-inbrengers en mijzelf vallen.

Vanuit een communicatieperspectief zijn zowel de methodiek als de interventie van een workshop van belang. Want de workshop bood niet alleen inhoudelijk zaken en inzichten die je met een artikel in de buurtkrant nooit kunt bereiken, maar zorgde ook voor een ontmoeting en nieuwe verbindingen tussen betrokkenen uit de gemeente en buurtbewoners die kunnen bijdragen aan een betere strijd tegen overlast in het Wallengebied.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie