Actrice en schrijfster Maryam Hassouni is uitgeroepen tot winnaar van de Issue Award 2023. De andere genomineerden waren Jelmer Becker van Job MBO en Mirjam Kaijer van Voices for Women.
In november van het afgelopen jaar kwam Maryam Hassouni naar buiten met haar eigen ervaringen in de televisiewereld. In haar boek 'Wat de fak', onthult ze het grensoverschrijdend gedrag, racisme en seksisme die ze ervaarde in haar carrière.
Hoewel ze openhartig haar verhaal doet, noemt geen namen, maar legt ze de focus op de problematiek binnen het hele systeem om zo veranderingen en hervormingen teweeg te brengen.
De winst van Hassouni werd dinsdag tijdens de Issuelezing van communicatiebureau Issuemakers bekendgemaakt
Integere aanpak
Volgens Maria van der Heijden, directeur van MVO-Nederland en voorzitter van de jury, onderscheidde Maryam Hassouni zich met de manier waarop ze haar issue agendeerde en door haar drive, de integere aanpak en het persoonlijke risico dat ze loopt door met haar verhaal naar buiten te stappen.
Van der Heijden: 'Ze doet dit op eigen houtje, zonder bescherming, zonder dat ze er persoonlijk beter op wordt of in het kader van een televisieprogramma dat gericht is op het agenderen van issues.'
'Geen wraakroman'
Maryam Hassouni noemt het boek dat ze schreef 'geen wraakroman', maar een getuigenis over een seksistisch, racistisch systeem.
Hassouni: 'Het gaat niet over de daders, maar wel over de slachtoffers. Ik wilde hen uit de anonimiteit halen en hun waardigheid teruggeven. Ik ben erg dankbaar voor het winnen van de Issue Award 2023 en hoop zo een stem te geven aan alle slachtoffers van seksisme, racisme of grensoverschrijdend gedrag in de televisie-industrie en alle andere industrieën.'
De Issue Award
Het is de twaalfde keer dat Issuemakers reikt de Issue Award uitreikt aan een initiatief of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een issue en dit op een opvallende of effectieve manier heeft geagendeerd bij het algemene publiek of in de politiek.
Eerdere winnaars van deze prijs waren Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire in 2021, Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni 2020 en Tim Hofman voor de #BOOSdocu ‘Terug naar je eige land’ in 2018.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!