Aantal communicatiemedewerkers bij het Rijk stijgt fors, tot 700 fte's

In de anderhalf jaar van het kabinet-Rutte III steeg het voorlichtingsapparaat met 10 procent. Dat zou 3,5 miljoen euro per jaar kosten.

Stephan Schrover, directeur-generaal Rijksvoorlichtingsdienst, wijst Mark Rutte de route.

Het aantal communicatiemedewerkers is onder het kabinet Rutte III is met 10 procent gegroeid. In totaal houden nu 703 fte zich bezig met communicatie en voorlichting op de ministeries. Het gaat om meer mensen, want veel ambtenaren werken parttime.

Dat meldt RTL Nieuws dat cijfers hierover opvroeg bij het ministerie van Algemene Zaken. De toename is aanzienlijk, Onder het vorige kabinet waren er nog 633,4 fte communicatieprofessionals in rijksoverheidsdienst.

VWS stijgt hardst

De grootste stijging is te zien bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, waar 58,1 fte op de communicatieafdeling werken. Dat zijn fte meer dan tijdens Rutte II. Bovenop de vaste formatie huurt het ministerie ook nog externe communicatiemedewerkers in: goed voor 9,5 fte. Die mensen houden zich vooral bezig met campagnes over de zorg.

Alleen bij het ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken is het aantal communicatiemedewerkers gedaald. Bij de overige 11 departementen is het aantal fte gelijk gebleven of gestegen.

RTL Nieuws berekent op basis van de groeicijfers dat het Rijk 3,5 miljoen euro meer uitgeeft aan personeelskosten. Het gaat ervan uit de een gemiddelde communicatieprofessional 60 duizend euro jaarlijks kost.

De SP vindt naar aanleiding van de cijfers dat het Rijk de helft kan snoeien in het voorlichtingsapparaat, een pleidooi dat het geregeld heeft gehouden. Het gaat daarbij vanuit dat de medewerkers druk bezig zijn ‘om allerlei propaganda naar buiten te brengen zodat het ministerie goed in de markt wordt gezet’, aldus SP-kamerlid Ronald van Raak.

Van der Raak wil het bespaarde bedrag ten goede komt aan onafhankelijke journalistiek.’ Eerder al hield SP-Kamerlid Peter Kwint een soortgelijk pleidooi, waarbij ook in communicatiecapaciteit van gemeenten zou moeten worden gesnoeid, vertelde hij Adformatie anderhalf jaar geleden.

De discussie over het aantal communicatiemedewerkers gaat 10 jaar terug toen de commissie-Brinkman de toekomst van de journalistiek onderzocht. Ze stelde dat de overheid een ‘steeds groter wordend leger van communicatiefunctionarissen op de been brengt om de toegang tot nieuwsbronnen te beheren’.

De commissie adviseerde af te slanken, en dat gebeurde. In de twee jaar erna daalde het voorlichtingsapparaat van zo’n 800 fte naar 600. Tien jaar later is er dus weer een stijging te zien.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie