Na de 50 (!) memorabele Nederlandse pr-stunts die twee weken geleden op deze site verschenen voor het 50-jarig bestaan van Adformatie, kijken we nu over de grens.
Welke opzienbarende en vooral inspirerende pr-stunts hebben tot wereldwijde gesprekken en aandacht geleid.
The Swedish Number
Zweden vierde in 2016 zijn jubileum van de vrijheid van meningsuiting die 250 jaar daarvoor was ingevoerd. Het kwam met een campagne waarin het land zijn eigen telefoonnummer kreeg.
Mensen van waar ook ter wereld konden met +46 771 793 336 bellen en werden doorverbonden met een van de willekeurige Zweden die zich hadden aangemeld om mee te doen. Ze hadden geen enkele training gekregen of instructies ontvangen, ze moesten gewoon in gesprek gaan met degene die het land had gebeld.
Het ongefilterde karakter gaf de campagne zijn kracht en was een verademing in de pr-wereld die vaak zo georkestreerd te werk gaat. Bovendien paste het perfect bij de aanleiding ervoor, de afschaffing van censuur.
De Ice Bucket Challenge
De Ice Bucket Challenge - een idee van Pat Quinn en Pete Frates – moest het bewustzijn vergroten van de ziekte amyotrofische laterale sclerose, kortweg ALS.
Het simpele, makkelijk kopieerbare concept vormde een ideale combinatie met de virale kracht van sociale media. Binnen no time gooiden mensen overal ter wereld een emmer met ijswater over zich heen en groeide de bekendheid van de ziekte ALS, wat tot meer fondsen leidde.
De Flashmob van T-Mobile op Liverpool Station
Hoe krijg je Britse treinreizigers aan het dansen? T-Mobile kwam begin 2009 met zijn flashmob-stunt ‘Dance', gemaakt door Saatchi & Saatchi.
Op Liverpool Station klonk in januari plotseling een medley van vrolijke en aanstekelijke dansmuziek uit de speakers.
Binnen mum van tijd deinden honderden mensen mee op de muziek en belden, filmden en fotografeerden met hun telefoon om de ervaring met familie en vrienden te delen. Een letterlijk vertaling van T-Mobile's slogan ‘Life is for sharing'.
Het werd alom gezien als een van de beste flashmobs ooit, een stuntmiddel dat snel aan populariteit won met de opkomst van de smartphones in die tijd.
Fearless Girl
In 2017 stond er vlak voor Internationale Vrouwendag ineens een stoer bronzen meisje uitdagend voor de bronzen stier Charging Bull, het - uiteraard mannelijke - symbool van Wall Street.
Met deze campagne wilde de Amerikaanse vermogensbeheerder State Street Global Advisors een gelijke positie voor vrouwen in de top onder de aandacht brengen. Uiteraard wilde het er zelf mee laten zien hoe vrouwvriendelijk het was.
De discussie over gelijke behandeling van vrouwen kwam ermee op gang en nog flink versterkt toen State Street zelf in een schandaal belandde over ongelijke beloningen tussen mannen en vrouwen. Het kocht een klacht daarover af voor een bedrag van 5 miljoen dollar.
Banksy’s Girl with a Balloon door de shredder
De straatartiest Banksy wilde een statement maken tegen de absurde prijzen die voor kunstwerken worden betaald. Hij liet in 2018 zijn Girl with a Balloon veilen bij Sotheby’s.
Precies op het moment dat de laatste hamerklap was gegeven voor de hoogste bieder die het voor 1,2 miljoen euro kocht, ging het schilderij zagen door de shredder.
Het statement van Banksy leidde uiteraard tot een debat over de woekerprijzen van kunst, maar maakte er allerminst een einde aan. In 2021 werd het half versnipperde schilderij opnieuw in Londen geveild en leverde bijna 22 miljoen euro op.
WWF's Earth Hour
Op 31 maart 2007 hielden een milieulobby-groepering, The Sydney Morning Herald met steun van het Wereld Natuur Fonds in Australië (WWF) het eerste Earth Hour. Tussen 19:30 en 20:30 deden mensen er het licht uit als statement tegen het groeiend energieverbruik.
Meer dan 2.2 miljoen mensen deden mee en het jaar erop werd het Earth Hour internationaal opgepikt door tal van andere grote steden en organisaties wereldwijd.
Het evenement keert jaarlijks terug. In 2021 deden 192 landen mee met volgens de organisatie 6,2 miljard deelnemers.
Red Bull: Stratos Space Jump
RedBull is van de avontuurlijke sporten en evenementen. In 2012 liet het Felix Baumgartner in een heliumballon langzaam 2,5 uur stijgen. Vanaf een hoogte van meer dan 39 km sprong hij naar beneden.
In de vrije haalde hij een recordsnelheid van 1357 km/u en ging als eerste mens tijdens een sprong door de geluidsbarrière. Helemaal vanzslf ging het niet, hij raakte in een spin, een draaiing die bijna zijn dood betekende.
Ruim 8 miljoen mensen bekeken zijn sprong rechtstreeks via YouTube, een veelvoud zag het evenement via tv.
Burger King nodigt McDonald’s uit voor vredeshamburger The McWhopper
De rivaliteit tussen McDonald’s en de kleinere uitdager Burger King heeft enkele wereldberoemde staaltjes aan pr-stunts opgeleverd.
Zo plaatste Burger King 3 jaar geleden een foto van een beschimmelde Whopper, gefotografeerd in hoge resolutie, in verschillende stadia van ontbinding. Er staat een datumstempel bij vergezeld van de campagneslogan: The beauty of no artificial preservatives. Ofwel: de schoonheid van geen kunstmatige conserveringsmiddelen.
Het deelde daarmee een tikkie aan McDonald’s uit waarvan er een meme rondgaat op internet dat de Big Mac en frietjes simpelweg niet willen bederven door alle toevoegingen aan het product om het langer houdbaar te laten zijn.
In 2015 kwam Burger King met een geniale manier om zijn grote rivaal voor het blok te zetten. Het kondigde publiekelijk een wapenstilstand af en nodigde McDonald’s uit om gezamenlijk één restaurant voor één dag exploiteren met medewerkers van beide bedrijven en een hamburger verkopen met de naam McWhopper, een mix van de Big Mac en de Whopper.
De verkoopopbrengst zou worden gedoneerd aan Peace One Day, een organisatie die de wereldvrede wil bevorderen.
De uitnodiging van Burger King ging de wereld over en welk antwoord McDonald’s ook zou geven, het zou Burger King ten goede komen. Bij een ’ja’ was Burger King leidend geweest om tot zo’n sympathiek initiatief te komen. Zei McDonald's ‘nee’ dan liet het een koud en onverschillig beeld achter. Het koos uiteindelijk voor het laatste, liever dan dat het de credits aan Burger King had moeten geven.
Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar
Blue Monday is een idee zijn van pr-bureau Porter Novelli om zijn klant Sky Travel aan wat meer boekingen te helpen. Het bedacht een formule voor de meest deprimerende dag van het jaar.
Deze wordt berekend op basis van elementen als het slechte weer, het mislukken van de goede nieuwjaarsvoornemens en de lege portemonnee na de feestdagen, terwijl het loon nog op zich laat wachten.
De wetenschapper Cliff Arnall leende zijn naam aan de formule en sindsdien wordt Blue Monday bloedserieus genomen en wereldwijd genoemd in de bulletins van serieuze en minder serieuze media.
De beste baan ter wereld
Hoe laat je mensen weten hoe mooi een eiland is? Via een vacature voor een baan als eilandbeheerder, goed voor 150 duizend Australische dollars in een halfjaar.
Great Barrier Reef kwam met dit lumineuze idee en plaatste op islandreef.com zijn vacature. De taakomschrijving omvatte: vissen voeren, het zwembad schoonmaken, de post ophalen en verkennen en rapporteren.
Voor de eilandbeheerder was er ook gratis woonruimte geregeld, een villa compleet met zwembad. Iedereen kan solliciteren.
De website waarop kandidaten konden solliciteren, islandreef.com, ontplofte en kreeg op de eerste dag al 4 miljoen hits per uur. Het leverde uiteindelijk bijna 35 duizend videosollicitaties op en meer dan 6.000 nieuwsverhalen wereldwijd. Alle meldden de schoonheid en locatie van het Great Barrier Reef in