Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers tonen aan dat reclame echt werkt en vragen daarom om regulering

Consument heeft geen invloed op eigen reactie op reclame.
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Positieve, aantrekkelijke beelden in een commercial werken echt.  Ze creëren een zo hoog feel-goodgehalte dat de kijker er vrijwel niet meer in slaagt om het merk of product objectief te beoordelen, ook niet als hij inzicht heeft in het mechanisme van beïnvloeding. Dat blijkt uit onderzoek van de hoogleraren Mandy Hütter en Steven Sweldens, uitgevoerd aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

related partner content for mobile comes here

Eerder gaf Steven Sweldens

dit interview aan Marketing Online naar aanleiding van het onderzoek.

aan Marketing Online naar aanleiding van het onderzoek.

 

Gelukkige mensen
Zij ontwikkelden een methode waarmee ze de invloed van positieve beelden op de meningsvorming konden meten. Hieroe lieten ze deelnemers onbekende merken zien, samen met positieve of negatieve afbeeldingen. Vervolgens werd de deelnemers gevraagd naar hun mening over elk merk. Zoals verwacht, reageerden deze positiever op merken die met aantrekkelijke beelden werden geassocieerd, zoals een aangenaam landschap, gelukkig ogende mensen en populaire beroemdheden. Die beïnvloeding vindt onbewust plaats en is erg krachtig. Het werkt zelfs nog door als ze geld krijgen om hun mening te herzien. Ook dan blijven resten van de positieve houding aanwezig.

Het is al langer bekend dat reclame met positieve stimuli de mening van consumenten beïnvloedt. Dankzij het onderzoek van Hütter en Sweldens zou nu voor het eerst echter zijn aangetoond dat die invloed voor een groot deel onbeheersbaar is, waardoor de consument zich geen onafhankelijke mening over een merk of product kan vormen.

Sigaretten en alcohol
De hoogleraren vinden dit zorgelijk en plaatsen vraagtekens bij het 'ethisch gehalte' van deze techniek. Ze pleiten er zelfs voor om deze aan banden te leggen en denken daarbij vooral aan strengere regelgeving voor reclame die is gericht op kinderen. Ook advertenties voor producten zoals sigaretten en alcohol kan door het gebruik van positieve stimuli niet meer objectief worden bekeken.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Consumer Research van februari 2018 onder de titel ‘Dissociating Controllable and Uncontrollable Effects of Affective Stimuli on Attitudes and Consumption’. Steven Sweldens is hoogleraar Consumer Behavior and Marketing aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Mandy Hütter is hoogleraar Social Cognition and Decision Sciences aan de universiteit van Tübingen in Duitsland.

 

 

 

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
henk

ha gayyy

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in