De kwestie
Voorlichters die zelf interviews en verslagen maken in plaats van dit over te laten aan de pers. Kan dat?
De achtergrond
Het Genootschap van Hoofdredacteuren tekende donderdag in een brief protest aan tegen het persbeleid van de KNVB. De voetbalbond had bij de kandidaatstelling van Michael van Praag als FIFA-voorzitter zelf een interview op video met hem gemaakt. Daar moest de pers het mee doen. Media konden geen vragen meer stellen aan Van Praag.
De trend
Steeds meer organisaties kiezen ervoor zelf de vraaggesprekken en informatie te filmen bij belangrijke gebeurtenissen. De Rabobank liet topman Piet Moerland in een videoboodschap zijn aftreden bekendmaken - helemaal zelf geregisseerd door de communicatieafdeling.
De Rijksvoorlichtingsdienst produceerde zelf een – weinig enerverend - verslag van de nieuwjaarsreceptie van het Koninklijk paar. Ook hier had de pers het nakijken. Hans Jacobs van de persdienst ANP sprak van ’koninklijke censuur’
Voor
Voorlichters hebben natuurlijk hun redenen om kiezen voor eigen verslaggeving; ze willen er de regie mee in handen houden en hebben meer controle over de boodschap die ze willen brengen. Vooral in een tijd waarin beeldvorming zo belangrijk is. En misschien heeft de pers zich ook niet erg als betrouwbaar partner bewezen.
Tegen
De journalistiek meent dat voorlichters zich deze rol niet kunnen aanmeten en het een vorm van persbreidel is. Journalisten wordt de kans ontnomen hun eigen vragen te stellen. Bovendien leveren de voorlichtingsverslagen vaak kleurloze interviewtjes of verslagen op. Het belang van de KNVB mag er mee gediend zijn, dat van de voetballiefhebbers niet.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!