Method en de kunst van het om zeep helpen van een merk

Hoe een veelbelovend schoonmaakmerk het eigen verhaal en onderscheidend vermogen uit het oog verloor.

Het zal ergens in 2011 zijn geweest dat ik op het spoor kwam van een opmerkelijk merk met de naam Method. Method was een disrupter in de categorie schoonmaakmiddelen.

Niet dat oprichters Eric Ryan en Adam Lowry een nieuw geheim ingrediënt hadden ontdekt of een nieuwe distributiemethode. Hun insight was dat schoonmaakmiddelen vaak gevaarlijke en soms zelfs giftige componenten bevatten. En schoonmaken met giftige stoffen zou toch niet moeten kunnen. Dus introduceerden beide oprichters het merk Method.

Schoonmaakmiddelen mogen dan niet de meest sexy categorie zijn, vanuit hun idealen was het een mooi segment om eens flink op te schonen. Het speelveld was saai en weinig innovatief. Het idee van Method was dan ook om hier, naast ecologisch verantwoorde producten, een extra element aan toe te voegen: FUN. Vrolijkheid als gamechanger. De centrale vraag bij Method was: “Where does your home end and you begin?”.

People against dirt

Tevens besloten ze om geen brand promise te definiëren, maar een brand filosofie. Een merkmissie, iets wat we nu purpose zijn gaan noemen. People against dirt.

Gewapend met een onderscheidende missie en een centrale filosofie ging de startup aan de slag. De verpakkingen werden niet geconformeerd aan de bestaande regels, maar werden ontworpen vanuit het principe dat ze niet alleen onderscheidend maar bovenal zeer gebruiksvriendelijk moesten zijn. Als je naar de producten kijkt die nu bij Albert Heijn staan, valt niet te ontkennen dat ze daarin erg goed geslaagd zijn.

De twee oprichters hadden ook goed begrepen dat het merk alleen succesvol kan zijn als de corporate culture daar naadloos op zou aansluiten. Ook hier werden de regels opnieuw uitgevonden. “Keep Method weird” en “What would MacGyver do?” zijn twee van de vijf waarden die bij de start werden benoemd. De website geeft een mooi beeld waar het merk tegenwoordig internationaal voor staat, hoewel dit een afzwakking is van het spectaculaire begin. 

 

Platte boodschap

Kortom, een meer dan onderscheidende startup wordt succesvol op basis van slimme insights, onderscheidend vermogen, inspelend op de groene behoefte van gebruikers en het durven maken van spannende keuzes. Zes jaar geleden werd Method overgenomen door Ecover, waarna beide merken zijn ingepalmd door SC Johnson.

Inmiddels leven we in 2019. Mijn oog valt op een abri van Method. Ik schrik. Alles waar Method in mijn perceptie voor stond, wordt met een geweldige klap van tafel geveegd. De cultuur, de filosofie, de fun als extra element in de categorie schoonmaakmiddelen: verdwenen. Wat rest is een platte boodschap: “Helemaal Hot. Helemaal (h)eerlijk”, begeleid door een visual van een muur en een rek met flessen. De hero, het product, op de meest standaard denkbare wijze afgebeeld. Niets refereert meer aan waar het merk voor stond. De unieke positionering is onherkenbaar. Knap dat je met zo’n geweldig merk zo’n middelmatige uiting kunt produceren.
 

De meeste merken moeten diep graven naar hun bestaansrecht of verhaal. Soms lukt het om er in een campagne een kloppend geheel van te maken, vaak helaas niet. Domweg omdat het resultaat te bedacht of onnatuurlijk is. Method had dat verhaal. Een verhaal dat was ingesloten in het DNA van het merk.Zou de reinigende kracht van Method soms zo sterk zijn dat het merkverhaal en onderscheidend vermogen geheel verdwenen zijn?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie